Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Садовий обіцяє “максимальну жорсткість” в дотриманні карантину

Міський голова Львова Андрій Садовий прокоментував для Гал-інфо введені у Львові карантинні обмеження, та розповів чи планує вакцинуватись від коронавірусу.
Фото Олена Ляхович, Гал-інфо

Місто вводить посилені карантинні обмеження, чи буде достатньо цих заходів?

Сьогоднішній вірус є непрогнозований. Це як куля, яка має зміщений центр. Я постійно моніторю ситуацію стосовно динаміки лікування людей, і я подивований, тому що госпіталізації все більше потребують молоді люди, які раніше не мали жодних скарг на своє здоров’я. І вірус дуже швидко вражає легені.

Наскільки швидко цей вірус буде мутувати, мінятися, не можна передбачити. Також тенденція, яку ми чітко відслідковуємо, свідчить: якщо три-чотири місяці тому, на 100 позитивних ПЛР-тестів ми орієнтовно мали двох людей, які потребували госпіталізації, то сьогодні - десять.

Відповідно, якщо в день у Львові 500-600 позитивних ПЛР-тестів, то можемо прогнозувати, що 50-60 людей потребують госпіталізації. Тому, з одного боку, ми збільшуємо кількість ліжок, і тут потрібні фактично реанімаційні ліжка з хорошим киснем. І паралельно ми вводимо обмеження, які мали би розірвати цей ланцюг. Це працює, і це працювало до цього часу.

Хоча сьогодні вірус в п’ять разів має швидшу динаміку розповсюдження, і в п’ять разів має більшу силу ураження.

Але чи достатньо цих заходів? Можливо потрібно вводити ще жорсткіші обмеження?

Ми зробили максимальну дію. Важливо, щоб всі підтримали це рішення. Якщо хтось не захоче це робити, ми будемо діяти максимально жорстко і закривати ту чи іншу установу, організацію, торгівельний комплекс. 

Те саме стосується ринків. Вони мають кардинально змінити протокол своєї роботи, якщо вони цього не виконають ми будемо закривати і їх.

Чи допомагає місту державна влада у боротьбі з цією пандемією?

Ви знаєте, дай Бог, що не заважають. З мого життєвого досвіду, це вже є велика допомога. Ми на постійному контакті з обласним управлінням охорони здоров'я. До Львова минулої суботи проїжджав міністр охорони здоров’я Степанов і він схвалює те, що ми робимо в реформі нашої львівської медицини. Ми навіть додаткове обладнання отримаємо з державного бюджету. Тому наразі є синергія.

Незрозуміла є тільки ситуація стосовно вакцинації. Та 41 тисяча доз вакцини, що прийшла на Львівську область, є краплею в морі. Якщо у Львові провакцинувати усіх освітян, медиків, комунальників, то на це вже необхідно щонайменше 20 тисяч вакцин, і це якщо ми говоримо про одну дозу, а якщо дві - то всі 40. Хоча, до речі, саме ці категорії населення не потрапляють до першої хвилі вакцинації. Часто приїжджають в лікарню і вакцинують тих, хто працює з Covid, а тих, що в сусідньому відділенні - не вакцинують, бо вони не працюють з Covid. Зачекайте, зараз всі працюють з Covid. Сьогодні неможливо робити якусь окрему вибірку. Я запропонував міністру, щоб вони розширили цей список, подивимось, можливо вони прислухаються до наших ініціатив.

Зараз сам процес вакцинації повністю контролює обласна влада?

Ми маємо 10 мобільних груп, які створені в наших поліклініках. Що стосується міста Львова, то тут вакцинацією займаються наші медичні працівники. Той самий голова Львівської обласної державної адміністрації вакцинувався у нашій міській поліклініці і вакцинували його наші медсестри.

Ви готові зараз вакцинуватись? Чи будете чекати?

У мене ще є антитіла, адже я нещодавно перехворів. А в перспективі - так, буду.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ