Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Самбірський район відвідали представники моніторингової місії ЄС

Чисельна делегація депутатів Європейського парламенту, представників Європейської комісії та Програми Розвитку ООН 17 травня побувала у селі Луки Самбірського району. Метою зустрічі було ознайомлення з результатом реалізованих мікропроектів громади в рамках Проекту “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” (МРГ) згідно з Програмою фінансової підтримки ЄС.

Дана Програма ЄС і ПРООН працює в Україні починаючи з 2008 року. Зокрема, на Самбірщині, за весь час співпраці громад з ПРООН та ЄС, вдалося реалізувати 14 мікропроектів.

У Луківській школі було реалізовано 2 проекти, в результаті яких проведено енергозберігаючі заходи у приміщенні школи та садку, проведено реконструкцію котельні з заміною старого обладнання на енергоощадні газові конденсаційні котли. Це дало можливість у минулому опалювальному періоді зекономити в порівнянні з попередніми роками 19 тис. кубів газу.

У Луках створена та працює громадська організація “Агенція розвитку Луківської сільської ради”. До реалізації цих проектів завжди долучається місцева активна громада жителів села. Частину співфінансування виділялося з районного бюджету. Більша частина коштів – це фінансова підтримка Європейського Союзу та ПРООН. Підрядні організації обирає сама громада на громадському тендері а також контролює якість виконання робіт. Про це під час зустрічі розповіла директор Луківського НВК Ольга Возна.

Голова Самбірської районної ради Віталій Кімак, який від 2008 року є координатором Проекту МРГ на Самбірщині, привітав гостей і зазначив, що за ці роки найцінніше, що ми здобули – це не стільки виконані роботи чи вирішені проблеми, а найперше змінену свідомість людей в окремих громадах. На районному рівні завдяки співпраці з Програмою Розвитку ООН ще у 2010 році створено фонд розвитку району, який формується з бюджетних коштів, через районну Програму підтримки мікропроектів. Кошти йдуть не на те, що вирішує влада, а виключно на підтримку ініціатив самих жителів активних громад. Працює ресурсний центр розвитку громад Самбірського району, який допомагає ініціативним групам готувати заявки на різноманітні конкурси грантової допомоги. Варто зазначити, що районна програма співфінансування мікропроектів була першою у Львівській області (2010 рік). На даний час такі програми започатковані як на обласному рівні так і в багатьох інших районах та містах Львівщини.

Під час презентації районного досвіду Віталій Кімак зазначив, що у наших громадах люди зрозуміли, що ніхто не прийде і нічого в селі не зробить, доки самі за це не візьмуться. Добрі починання та ініціатива людей завжди отримують підтримку, як з боку районної влади, так і з боку міжнародних партнерів. А кошти, як правило, знаходяться. І тоді люди стають найкращими ревізорами і контролерами.

Подальша підтримка Європейського Союзу для нас і надалі залишається вкрай важливою та потрібною, особливо в умовах децентралізації.

З досвідом Львівщини щодо співпраці Програми Розвитку ООН ознайомив Ігор Назар, регіональний координатор Проекту МРГ.

Делегація Європейського Союзу протягом цих днів має низку запланованих зустрічей і з керівництвом Львівської обласної влади, міським головою міста Львова, планує побувати у місті Самборі у місцевому відділі поліції, у Дрогобичі та Моршині. Заплановано також зустрічі у Києві з представництвом ЄС в Україні, віце-прем’єр міністром України, міністром економіки України, з українськими парламентарями, з представниками національного антикорупційного бюро, тощо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ