Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Савченко потрапила в Росію під виглядом біженки – СК РФ

Українська льотчик, народний депутат («Батьківщина») Надія Савченко потрапила на територію Росії під виглядом переселенки і кілька днів перед арештом перебувала в РФ. Про це заявив глава Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін.

«23 червня (2014 р. – НБН) Савченко незаконно перетнула державний кордон РФ в районі пункту пропуску Донецьк-Північний, не маючи при собі документів, що засвідчують її особу. Зробила вона це в потоці біженців, щоб залишитися непоміченою», – сказав пан Бастрикін в інтерв'ю «Російській газеті».

За його словами, було встановлено, що після перетину кордону на попутних автомобілях пані Савченко намагалася дістатися до найближчого населеного пункту, де є залізничний або автовокзал. Льотчицю затримали співробітники ДПС, після того, як зупинили автомобіль, у якому вона їхала. Пані Савченко ще «три дні вільно переміщалася по Воронезькій області і проживала в одному з готелів, куди її без паспорта, за домовленістю з поліцією, поселили на час оформлення документів, що засвідчують особу, та отримання статусу біженця».

«Савченко в той же день, тобто ще 26 червня, з'явилася в територіальний підрозділ ФМС Росії і подала заяву з проханням видати їй довідку, що підтверджує особу. Ця заява, написана Савченко власноруч, є в розпорядженні слідства», – розповів пан Бастрикін.

Він також пояснив, що льотчицю Савченко звинувачують у тому, що вона, маючи бойовий досвід, вела корегування вогню українських військових на мирних жителів. І вона знала, що це мирні жителі, а не бойовики. Серед цих мирних жителів перебували журналісти ВГТРК, які були вбиті.

«Слідством встановлено, що дані дії Савченко здійснювала спільно і узгоджено з командиром батальйону «Айдар» Сергієм Мельничуком, а також іншими співучасниками з числа військовослужбовців регулярних підрозділів Збройних сил України», – додав пан Бастрикін.

Як повідомляв НБН, Слідчий комітет РФ посилив звинуваченняСавченко: їй інкримінується вбивство двох російських журналістів. Однак адвокати запевнили, що у їх підзахисної є алібі: на момент вбивства журналістів льотчиця вже перебувала в полоні бойовиків. У СК РФ заявили, що Надію Савченко можуть засудити до позбавлення волі строком на 25 років.

Захист пані Савченко очікує, що вирок їй буде винесений в кінці вересня – жовтні.

НБН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ