Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Сайдік: у Мінську не змогли домовитися про дату розведення сил на Донбасі

Сторони в тристоронній контактній групі в Мінську підтверджують прихильність розведення сил в Золотому і Петровському, але так і не змогли досягти взаєморозуміння по конкретній даті розведення.

Про це сьогодні, 15 жовтня, заявив спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік за підсумками чергового засідання в Мінську, передає УНН з посиланням на Белта.

Ситуація з безпекою в зоні конфлікту і питання розведення сил і засобів в Золотому і Петровському були сьогодні основними темами ТКГ і робочої групи з безпеки. Розведення сил було призначено на 7 жовтня на минулому засіданні, на цьому відновити його не вдалося, пише видання, посилаючись на представника ОБСЄ.

"Тим не менш сьогодні вони підтвердили прихильність виконання цього рішення. Сподіваюся, що в самий найближчий час ми дійсно побачимо його втілення в життя", - зазначив дипломат.

За його словами, новий графік розведення сил і засобів в Петровському і Золотому сьогодні обговорювалося.

"Але не можу сказати, що ми досягли взаєморозуміння щодо конкретної дати", - додав Сайдік.

Спецпредставник також констатував, що не може позитивно оцінити дотримання режиму припинення вогню, кількість порушень різко зросло.

"У зв'язку з цим ще раз наполегливо звертаюся до сторін і закликаю їх, усвідомлюючи політичну і гуманітарну відповідальність перед цивільним населенням, зробити все необхідне для забезпечення стійкого перемир'я", - сказав посол.

Підводячи підсумки переговорів, Сайдік поінформував, що економічна підгрупа серед інших тем обговорювала питання мобільного зв'язку і водопостачання через лінію зіткнення в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДО і ОРЛО), виплати пенсій.

Гуманітарна робоча група ТКГ продовжила дискусію з обміну утримуваними в зв'язку з конфліктом. Крім того, були порушені питання пошуку зниклих безвісти.

У центрі уваги політичної робочої групи сьогодні була правова реалізація особливого статусу ОРДО і ОРЛО, в тому числі з урахуванням процесу децентралізації в Україні. Обговорювалися також питання амністії та модальності місцевих виборів в ОРДО і ОРЛО.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо,окупанти другу добу поспіль зривають розведення сил у Золотому.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ