Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сексизм у Верховій раді: депутати пропонують штрафувати жінок-водіїв з їх улюбленцями

У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт з сексистським підтекстом.

Зареєстрований законопроєкт №9016 від 14.02.2023 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечного перевезення тварин в транспортних засобах" пропонується як один з необхідних заходів підвищення безпеки при перевезенні домашніх улюбленців приватним транспортом.

Як зазначають автори законопроєкту - Олександр Юрченко та Антоніна Славицька, більш як половина українців тримають домашніх тварин. Дехто вважає свою тваринку другом, дехто членом родини. І все більше громадян обирають не залишати домашніх улюбленців вдома, а брати їх з собою в подорожі та поїздки. Однак, за словами авторів, нерідко саме домашні улюбленці стають винуватцями дорожньо-транспортної пригоди і щоб уникнути цього слід більш серйозно підходити до безпечного перевезення тварин.

Розробки законопроєкту зауважують, що дана практика спостерігається, особливо у жінок, які під час керування транспортним засобом люблять тримати на колінах, на руках або в руках собак невеликих порід.

Фото: Depositphotos

І в разі раптової зупинки чи зіткнення, відсутність спеціальних засобів для перевезення або надійних кріплень перетворює тварину на «снаряд», який може не лише травмувати інших пасажирів, пошкодити салон, але й стати причиною отримання нею серйозних травм або й загибелі. Приміром, в типовій дорожньо-транспортній пригоді при швидкості 50 км/год собака вагою в 20-25 кг летітиме вперед із силою удару близько 700 кг.

Проєктом даного акту пропонується зобов’язати водіїв здійснювати перевезення в транспортних засобах тварин у спосіб, що не заважає керуванню транспортним засобом та дотримання водієм правил дорожнього руху. А також встановити адміністративну відповідальність за порушення правил перевезення тварин.

Відповідно до проєкту, порушення правил перевезення тварин – тягне за собою накладення штрафу на водія в розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн, - ред). Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною одинадцятою цієї статті, тягне за собою накладення штрафу на водія в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн, - ред).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ