Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сенатор США закликав посилити військові можливості Тайваню через побоювання блокади острова

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем заявив, що дії Пекіна щодо Тайваню викликають у нього побоювання з приводу потенційної блокади острова.
Візуалізація: ZN.ua

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на Fox News. 

Як пише видання, американський сенатор виступив за вжиття низки стримувальних заходів, які, за його словами, могли б запобігти можливому військовому захопленню Китаєм Тайваню.

На його думку, послабити загрози могли б посилення американської військової присутності в регіоні та активізація поставок зброї тайванському режиму.

"Я б посилив підготовку і відправив F-16, які потрібні на Тайвані", — сказав Грем. Він зазначив, що в питанні поставок є відставання.

"Я б перекинув військові сили в Південну Корею і Японію. Я б поставив крилаті ракети з ядерними боєголовками на всі наші підводні човни в усьому світі", — сказав сенатор, додавши, що в разі вторгнення підтримав би відправку американських військ для захисту Тайваню.

Черговий виток напруженості в американсько-китайських відносинах спричинила зустріч нинішнього спікера палати представників Кевіна Маккарті з главою тайванської адміністрації Цай Інвень, яка відбулася у США.

МЗС КНР висловило у зв'язку цим протест і наголосило: "Цей крок серйозно порушує принцип "одного Китаю" (...), завдає серйозної шкоди суверенітету і територіальній цілісності Китаю і посилає серйозний неправильний сигнал прихильникам "незалежності Тайваню".

"У відповідь на серйозні протиправні дії Сполучених Штатів і Тайваню Китай вживе рішучих і енергійних заходів щодо захисту національного суверенітету і територіальної цілісності", — попередив представник МЗС.

Китайська армія 8 квітня почала масовані військові навчання навколо Тайваню, які, за заявою армійського представника, є "попередженням сепаратистським силам, які виступають за незалежність Тайваню, а також необхідним заходом для захисту суверенітету і територіальної цілісності КНР".

Центральне телебачення Китаю повідомило, що під час навчань було імітовано нанесення "високоточних ударів по ключових цілях на острові Тайвань і прилеглих морських районах".

Водночас голова комітету Палати представників із закордонних справ Майкл Маккол, який минулого тижня відвідав Тайвань у складі делегації законодавців, заявив, що на зустрічі з Цай Інвень засуджував питання поставок зброї острову. У суботу він, торкнувшись військових навчань Китаю, заявив в ефірі Fox News: "Ця тактика залякування і брязкання зброєю, на мою думку, тільки зміцнює нашу рішучість щодо Комуністичної партії Китаю. Це не чинить на нас жодного стримувального впливу. Насправді я думаю, це активізує підтримку Сполученими Штатами Тайваню".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ