Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Сенатори-демократи у Конгресі США прагнуть не допустити голосування щодо санкцій проти "Північного потоку-2"

Адміністрація Байдена на чолі з держсекретарем Ентоні Блінкеном просить сенаторів-демократів Конгерсу не допустити схвалення поправок до проекту оборонного бюджету щодо більш жорстких санкцій проти російського енергетичного проекту "Північний потік-2".

Про це інформує видання The Hill, передає УНН.

Адміністрація Байдена в понеділок ввела нові санкції щодо судна, пов'язаного з будівництвом газопроводу "Північний потік-2", що є головним стратегічним пріоритетом президента Росії Володимира Путіна.

"Північний потік-2" є важливою частиною зусиль Путіна щодо економічного та військового тиску на Україну.

Критики стверджують, що санкції, оголошені цього тижня, не зроблять нічого, щоб зупинити завершення будівництва "Північного потоку-2", який потім дасть Путіну можливість перекрити або згорнути потачання газу в Україну для досягнення його зовнішньополітичних цілей.

"Вони спеціально розроблені, щоб виглядати жорстко, але не матимуть жодного впливу. Якби Байден і Салліван серйозно ставилися до припинення NS2, вони б наклали санкції на NS2 AG і Путіна, Матіаса Варніга, а також на будь-яку організацію, яка бере участь у сертифікації трубопроводів", - заявив член парламенту Майк Роджерс (штат Алабама), республіканець у комітеті з питань збройних сил Палати представників.

Як зазначає The Hill, команда Байдена побоюється жорсткіших дій щодо газопроводу, побоюючись протистояти Німеччині, важливому європейському союзнику в боротьбі з обмеженням зростаючого глобального впливу Китаю.

Тим не менш, помічники Сенату кажуть, що Блінкен закликає сенаторів-демократів заблокувати поправку, авторизовану сенатором Джеймсом Рішем (Айдахо), високопоставленим республіканцем у комітеті Сенату із закордонних справ, і Тедом Крузом (R-Texas), щоб накласти санкції на "Північний потік-2", що належить російському енергетичному гіганту "Газпрому".

Поправка також передбачає санкції щодо компаній, які беруть участь у тестуванні та сертифікації трубопроводу, які необхідні перед його запуском.

"Зараз адміністрація докладає всіх зусиль, щоб захистити "Північний потік-2" (NS2) у той час, коли російські війська зосереджені уздовж кордону з Україною. Кілька посадових осіб адміністрації активно лобіюють Хіл проти голосування за NS2. Це досить примітно", – повідомляє джерело видання.

Речник Держдепартаменту відмовився від коментарів, посилаючись на загальну практику не коментувати законодавчі акти, що очікують на розгляд.

Палата представників внесла поправку, автором якої виступили представники Марсі Каптур (Огайо) і Майкл МакКол (штат Техас), що вимагає обов’язкових санкцій щодо газопроводу в свою версію NDAA, яка була прийнята 23 вересня.

У вівторок помічник Сенату заявив, що поправка Каптура-МакКола була вилучена з законодавчого тексту законопроекту про дозвіл на оборону, який переговорники в обох палатах опрацьовують на передконференційних переговорах перед остаточним голосуванням в Сенаті.

Демократи в Сенаті в минулому висловлювали підтримку жорсткіших санкцій щодо "Північного потоку-2" порівняно з тим, що зараз влаштовує Держдепартамент.

Голова комітету Сенату із закордонних справ Боб Менендес (D-NJ) і сенатор Жанна Шахін (D-N.H.) у березневому листі звернулися до Блінкена з проханням зупинити трубопровід, створивши "потужний пакет санкцій".

Вони назвали трубопровід "явним інструментом російського зловмисного впливу в Європі" і частиною "чіткої геополітичної мети Росії здійснювати довгостроковий вплив на енергетичні статки Європи".

"Адміністрація Трампа не змогла остаточно зупинити цей трубопровід і протягом майже чотирьох років ніколи не використовувала інструменти санкцій, доступних для цього, тому ми цінуємо ваше керівництво в цей критичний період, оскільки газопровід близький до завершення", – написали Менендес і Шахін у своєму листі від 23 березня до Блінкена.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ