Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сергій Калабуха: “Акваріум – дитяча мрія, яка стала справою життя”

Відомий акваріуміст з 10-річним досвідом Сергій Калабуха, експерт ЗМІ, мандрівник, що відвідав 40 країн, відкрив у Львові другий зоомагазин на Рубчака, 25 та розказав про своє захоплення, що стало успішним бізнесом, ексклюзивно читачам “Гал-інфо”.

  • З чого почалося ваше захоплення акваріумами?

Ні в кого у СРСР - 80-е не було телевізора –плазми. Їх тоді ще не придумали. Окрім мене. 30 х 50 х 7 з екраном противно-болотяного кольору. І зовсім не важливо, що цей плоский недоглянутий акваріум був навіть не в мене, а в сусідів, до яких я постійно ходив, щоб годинами спостерігати рибок.

Я тоді жив в Тернополі і поряд з хатою був zoo-ринок. Я ніколи не міг пройти повз - дуже любив тварин, але саме підводний світ був для мене загадкою, яку я обов'язково повинен розгадати! Від чого і любив найбільше біологію, хімію та географію.

Коли ми поселилися у власному будинку, вперше у мене з’явився власний великий акваріум на 375 літрів - мрія всього мого життя!

  • Сергій, зараз ви власник двох успішних зоомагазинів на Личаківській, 113 (місце, яке стало культовим для акваріумістів і не тільки) та Рубчака, 25. А тоді у свій перший дорослий акваріум яких рибок ви заселили вперше?

Моїми першими рибками були гурамі, скалярії, неони, мечоносці, гуппі, барбуси і сомик! Стандартний набір початківця-аквариуміста. Кожного вечора я сідав навпроти і дивився свій власний фільм, де було все: екшн, сміх і, звичайно, любов. Так і з'явилося ще 3 акваріуми для мальків.

Згодом я захопився ще і розведенням рибок і в гаражі зробив свій власний риборозплідник. Сьогодні там 53 акваріуми. Мені хотілося щось нове і екзотичне. Адже рибки такі різні, як зовні, так і за характером.

У пошуках все нових і нових представників підводного світу я почав шукати однодумців, відвідувати з'їзди акваріумістів. Я часто їздив на zoo-виставки зі своєю донькою. Вона порівнювала їх з чарівним ринком з "Гаррі Поттера", на якому перед поїздкою в Хогвартс діти підбирали собі тваринок.

Я хотів, щоб таким чарівним ринком у Львові став мій зоомагазин. І він став таким. Личаківська, 113 - це місце, де завжди чути дитячий сміх.

В нас є не тільки рибки, а і пташки, хом’ячки, кролики.

Коли діти доглядають за маленькими живими істотами, вони стають відповідальнішими.

Щодо дорослих, вони приходять відпочити, подивитися на красу та отримати професійну пораду.

  • Які поради ви можете дати нашим читачам – акваріумістам-початківцям щодо догляду та утримання рибок?

1. Підбирайте хороший потужний фільтр.

В акваріумі головне – кисень (ті самі бульбашки) та фільтр. Фільтр - це будинок для бактерій, що харчуються аміаком і його похідними. Аміак - безбарвний. Вода виглядає чистою, а рибки гинуть і ви не розумієте, чому.

Деякі вважають, що фільтр може замінити сомик. Безумовно, він великий помічник. Він вам і стінки акваріума почистить і корм за іншими доїсть, щоб не скис. Та і для нього аміак - отрута, як і для будь-якої іншої рибки.

2. Грамотно годуйте рибок.

Не перегодовуйте. Мені також постійно здавалося, що рибки голодні і я кидав їм багато корму, який падав на дно, закисав, від чого рибки гинули. Хай краще рибки будуть недогодовані, але живі.

А ще корм має бути різноманітним. Уявіть, що вам на сніданок, обід і вечерю постійно дають картоплю. Набридне, правда? І рибкам не подобається, коли їх постійно годують сухим кормом. Вони теж хоче смачно їсти. Тому балуйте їх хробачками живими і замороженими. І вони вам тільки подякують.

3. Вода.

Не знаєте, яку воду залити в акваріум? Можна з-під крана, але вона повинна відстоятися добу.  З водойми, де вже жила якась риба, брати воду не можна, у ваш акваріум потраплять хвороби, і вся живність загине.

Багато порад щодо підбору та утримання акваріумних рибок на нашому сайті http://aqua-svit.com.ua/

У нас сформувалася чудова спільнота однодумців – це наша сторінка на Facebook – Акваріумний світ.

Приєднуйтеся!

- У вас 2 кота і собака, як вони реагують на засилля рибок у вашій хаті?

Живність в будинку - це щастя. Мої коти ніколи не полювали на рибок, а використовують численні акваріуми як поїлки – ходять туди пити воду.

У нас деякий час жила креветка-фільтратор, ми її називали – Василько. Був випадок, коли я чистив акваріум і Василько випад на підлогу. Так кіт моментально його схопив. Коли я почув хрускіт, швидко дістав з пащі прикушеного бідолаху і кинув назад в акваріум. Та Василько - наш хлопець, отямився та ще жив довго навіть після атаки кота.

Взагалі акваріум у хаті - це найкраще заспокійливе.  Це спільні теми для розмов, спільне захоплення, яке гуртує родини.

Це можливість покреативити: самим створювати та міняти підводні декорації. Побачили гарний камінь на вулиці - забирайте його до себе в акваріум. Власний підводний світ та рибки з найекзотичніших країн у вас вдома – хиба це не диво?

Спілкувалася Анна Синиця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ