Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Сезон кліщів розпочався: як уберегтися та що роботи у разі укусу

Активність кліщів спостерігається з березня по листопад та має два піки: квітень-травень і серпень-вересень.

Як уберегти себе, вчасно розпізнати інфекційне зараження у разі укусу та куди звертатись за допомогою — розповіли у Першому медичному об'єднанні Львова. 

Медики нагадують, що кліщі переносять кілька небезпечних інфекційних захворювань. Найпоширеніша з них це хвороба Лайма. Її ще називають кліщовим бореліозом. Щороку цією недугою хворіє від двох до майже п’яти тисяч українців. Хвороба Лайма може призвести до тяжких ускладнень та навіть інвалідизації.

Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі. Вони можуть потрапити до оселі, залишившись на одязі, речах чи домашніх улюбленцях, чи речах, принесених з вулиці. А згодом – перекинутись на тіло людини.

Щоб уберегти себе від укусів лікарі дають кілька порад: 

– у зелених зонах носіть закритий, щільний, світлий одяг та головний убір;

– використовуйте спреї та креми, які відлякують саме цих комах;

– після прогулянки перевіряйте одяг та тіло на наявність кліщів.

У випадку, якщо ви все-таки виявили кліща на своєму тілі, варто звернутися до медиків найближчого травмпункту. Спеціалісти категорично не радять витягати комаху самостійно. Бо існує великий ризик неповного видалення членистоногого.

"Зараження малоймовірне, якщо кліщ пробув на шкірі менш як 24 годин. Якщо довше, то зверніться до сімейного лікаря. За потреби він порекомендує вам провести імуноферментне дослідження крові на виявлення антитіл до бореліозу або інші обстеження. Та може призначити профілактичний прийом антибіотиків", – йдеться у повідомленні.

Якщо ж кліща все-таки дістали самостійно, а з часом помітили погіршення самопочуття, потрібно негайно звернутись до лікаря. До найбільш поширених симптомів хвороби Лайма належать:

– червоні плями на будь-яких ділянках шкіри;

– біль у м’язах та суглобах;

– головний біль;

– лихоманка;

– труднощі з концентрацією уваги та порушення сну.

Починається прояв хвороби саме з почервоніння шкіри – еритем у вигляді круглої плями в колі. При пізньому зверненні до медиків інфекція може вразити не лише шкіру, а й нервову систему, опорно-руховий апарат та серце.

Лікування має відбуватися під контролем лікаря-інфекціоніста. Більше деталей щодо прийому в лікаря-інфекціоніста та проведення аналізу крові у випадку укусу кліща можна дізнатись на сторінці Першого ТМО. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ