Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Що чекає на платників єдиного податку? - бачення уряду

Уряд України розробив проект Закону України „Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва”. Мета законопроекту - врегулювати суперечливі положення Податкового кодексу, визначити правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності.

Від імені Ради піприємців, що діє при Кабміні, законопроект прокоментував к.ю.н. Сергій Кравченко:
"За своєю структурою проект закону складається з 11 статей. Цікавими нововведеннями є, зокрема, такі:
1. спрощена система оподаткування буде запроваджена для фізичних осіб-підприємців у трудових відносинах з якими перебуває не більше ніж 10 осіб одночасно та у яких граничний обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 000 000 грн.; а також на юридичних осіб у яких середня кількість працівників за звітний (фінансовий) рік не перевищує 50 осіб і граничний обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 5 000 000 грн.;
2. за календарний місяць ставка єдиного податку встановлюється від 20 до 200 гривень на місяць;
3. встановлюється чіткий порядок сплати єдиного податку та його розподіл (стаття 7);
4. припиняється дія Указу Президента України від 03.07.1998 р. № 727 „Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва”.
Рада підприємців при Кабінеті Міністрів України має зауваження до згаданого законопроекту, яке стосується набуття ним чинності. Зокрема, у статті 11 вказується, що закон набирає чинності з дня його опублікування. З метою дана часу для приведення усіх нормативно-правових актів до його положень доцільно, щоб закон набрав чинності після спливу 6 місяців з дня його опублікування.
Рада підприємців розглянувши проект Закону України „Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва” вважає, що він може бути прийнятий Верховною Радою України із врахування вищенаведеного зауваження".

Додамо, що представники малого і середнього бізнесу задекларували свій намір поновити акції протесту з 1 лютого.  


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ