Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Що необхідно знати про африканську чуму свиней

Інфографіка: Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області
Інфографіка: Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області
Інфографіка: Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області
Інфографіка: Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області
Інфографіка: Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області
Інфографіка: Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області
1/3
У Головному управлінні Держпродспоживслужби у Львівській області розповіли про Африканську чуму свиней.

Африканська чума свиней (АЧС або хвороба Монтгомері) – це контагіозна вірусна геморагічна хвороба домашніх і диких свиней, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно та характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю, що призводить до значних економічних збитків.

Вірус дуже стійкий і довго зберігається в навколишньому середовищі, швидко розповсюджується серед свинопоголів’я.

Наразі безпека щодо АЧС кожного господарства, в якому утримуються свині, залежить не тільки від фахівців ветеринарної медицини, а й від самих власників свиней.

Важливо знати:

  • АЧС не становить небезпеки для людей;
  • на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині;
  • основний шлях передачі збудника – безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилася виділеннями хворої тварини і мала контакт зі здоровою, а також предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби і корми, в тому числі й харчові відходи.

З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації у Львівській області та недопущення занесення африканської чуми свиней на територію області Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області рекомендує власникам, які утримують поголів’я свиней посилити заходи профілактики недопущення АЧС та не нехтувати правилами біобезпеки у господарстві.

Щоб запобігти занесенню збудника АЧС в господарство нагадуємо про необхідність безумовного дотримання наступних правил утримання свиней:

  • забезпечити роботу господарства за «закритим» типом, виключити доступ до місць утримання свиней сторонніх осіб;
  • обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
  • при вході в приміщення, де утримуються свині, обладнати дезкилимки, які підтримуються в робочому стані (розчин хлорного вапна та інше);
  • не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;
  • не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;
  • не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
  • утриматися від утримання свиней в приватному господарстві, якщо господар мисливець, або з якихось причин має постійний контакт з дикою фауною;
  • не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки;
  • ретельно і комплексно боротися з гризунами;
  • проводити ідентифікацію і реєстрацію тварин у державних установах ветеринарної медицини;
  • надавати свиней для щеплення ветеринарною службою проти класичної чуми свиней, яке проводиться безкоштовно;
  • забезпечити повноцінне обслуговування свиней ветеринарними спеціалістами аж до забою;
  • повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби про загибель свиней та не викидати трупи тварин, відходи від їх утримання і переробки на смітники, лісопосадки, узбіччя доріг;
  • не використовувати для напування тварин воду із природних водойм, до яких мають доступ дикі тварини.

Будь-які ознаки захворювання чи загибелі свиней, слід розглядати як ймовірний спалах АЧС і терміново повідомити про це ветеринарного спеціаліста, який обслуговує дану територію. Підтвердження або виключення діагнозу на АЧС завжди потребує проведення лабораторних досліджень. Зразки біологічного матеріалу має відбирати лише кваліфікований фахівець. Будь-які намагання самотужки вийти з цієї ситуації сприятимуть лише поширенню інфекції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ