Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Що очікує вчителів-пенсіонерів після завершення річного трудового договору? Пояснює Олег Паска

Нещодавно Гал-інфо поспілкувалося з керівником Департаменту освіти та науки Львівської ОДА Олегом Паскою про те, що чекає вчителів пенсійного віку після завершення їхніх річних контактів.
Ілюстративне фото

У статті 22 ЗУ “Про повну загальну середню освіту” зазначено, що працівники державних і комунальних закладів загальної середньої освіти, які досягли пенсійного віку та яким виплачується пенсія за віком, працюють на основі трудових договорів, що укладаються строком від одного до трьох років.

Усіх вчителів, які були вже пенсіонерами, у квітні 2020 року перевели на річний строковий договір, а тих, хто відмовився, звільнили. Що чекає на цих викладачів після завершення річного трудового договору?

“Масового звільнення вчителів пенсіонерів не буде точно. На Львівщині бракує вчителів, велика проблема викладачами фізики, музики. Хороших вчителів не так просто знайти, і я б радив ставитися дуже обережно до кадрової політики й перейматися тим, звідки школа візьме нового вчителя”, - пояснив Олег Паска.

Крім цього, дане положення не відповідає приписам статей 24 і 43 Конституції України, оскільки обмежує право на працю. Така норма суперечить вимогам статті 23 Кодексу законів про працю України, якою встановлено, що строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

“Учителів, як і будь-яких працівників, треба ділити на 2 категорії: на тих, хто хоче працювати, і тих, хто не хоче. Я вважаю, що вік - це дискримінаційний критерій. У мене є приклад вчительки, яка до 80-ти років працювала у школі з простої причині, - вона була найкращою. ЇЇ учні без репетиторства показували найкращі по цій школі результати на ЗНО. Як на мене, має бути індивідуальний підхід до працівників”, - зазначив пан Олег.

Він додав, що зараз вони у департаменті розробляють конкурси з преміюванням для вчителів, щоб мотивувати обдарованих педагогів: “Ще є проблема в тому, що у нас вчителі отримують меншу за середню зарплатню по Україні, хоча мають отримувати зарплату як середня по промисловості. Учителі отримують зарплати відповідно до формули, яка розраховує освітню субвенцію. Ця формула теж недосконала, бо там є коефіцієнт окремо для сільської школи й для міської, а після створення ОТГ сільські школи порахували як міські, і у результаті виникла проблема з фінансування. Тому ми зараз звертаємось до депутатів, до міністерства, щоб вони переглянули цю формулу і дофінансували школи, а також створюємо можливість преміювати вчителів з місцевого бюджету”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ