Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Що таке ударний дриль і для чого він потрібний

62f1679eeb852.jpeg

За великим рахунком, будь-яка дриль здатна свердлити і загортати шурупи, але все ж таки ударні дрилі є найпопулярнішими серед усього сімейства дрилів. Для чого потрібний ударний дриль? Призначений він для свердління отворів на поверхні металу, деревини, пластмаси, а також формування невеликих отворів на поверхні бетону, цегли, штукатурки, кахлю. Також інструментом можна виконувати роботи на більш м'яких матеріалах, наприклад, на дерев'яній поверхні, тільки в цьому випадку слід використовувати безударний дриль. Ідеальний варіант - моделі з функцією ввімкнення/вимкнення удару. Вони, звичайно, коштують дорожче, зате покупець отримує інструмент «два в одному».

Характеристики та опис

62f1679f1d96b.jpeg

Відповідь на питання, що таке ударний дриль, проста - це електроінструмент, відмінності якого від звичайного дриля в наявності ударного механізму. Завдяки цьому з'являється можливість працювати з цеглою, бетоном або іншими міцними матеріалами. Даний інструмент економічний у споживанні потужності та легко керується людиною. Має форму пістолета, найчастіше з допоміжною ручкою біля основи патрона і системою ударного свердління, що дозволяє використовувати її і як заміну перфоратора при нескладних роботах. Усередині розташований безпосередньо механізм: електродвигун, перфораторний механізм, реостат, тяговий перетворювач та реверс. На валу (шпинделі) знаходиться патрон, на який вставляються змінні будівельні насадки. Чим відрізняється ударний дриль від перфоратора? За своєю ефективністю все ж існують значні відмінності і його не слід розглядати як повноцінну заміну перфоратору. Свердління ударне неприпустиме у випадках, коли є ризик розтріскування матеріалу - наприклад, якщо треба просвердлити керамічну плитку та черепицю або виконувати роботу у безпосередній близькості від країв стін.

Де застосовуються сучасні дрилі

62f1679f279b4.jpeg

Сфера використання дрилі велика: в будівництві вона використовується для виконання різних видів робіт. З її поміччю можна закрутити або викрутити шуруп (саморіз), можна розмішати розчин додавши насадку, та використовувати як інструмент для шліфування.

Класифікація

62f1679f29450.jpeg

За основу при класифікації беруться різні параметри, в тому числі технічні характеристики інструменту. В такому випадку розрізняють два режими дрилі:

  1. Звичайний;
  2. Ударний.

Різниця між ними полягає в додаткових рухах інструменту. Ударний режим дрилі виконує не тільки звичайні обертальні рухи, а й поступальні. Завдяки їм інструмент справляється з особливо міцними матеріалами (бетон, цегла). Дрилем можна виконувати операції на більш м'яких матеріалах, наприклад, на дерев'яній поверхні, тільки ударну функцію слід відключити. Для обох режимів роботи існує 2 передачі швидкості та плавне її регулювання на спусковому гачку, а також кнопка фіксації спускового гачка для тривалого свердління.

Поради щодо вибору

62f1679f1d96b.jpeg

Щоб підібрати відповідну дриль, необхідно чітко знати, який обсяг робіт треба зробити і як інтенсивно буде вона використовуватися. При виборі треба звернути увагу на номінальну потужність яка може становити від 250 до півтори тисячі Вт. Під цей параметр підлаштовують той діапазон робіт, який буде проводитися. Також від неї буде залежати швидкість процесу. В залежності від того матеріалу, який збирається свердлити будівельник, вибирається дриль відповідної потужності.

Типи патрона

62f1679f461b1.jpeg

Дрилі відрізняються різними типами патрона для свердла. У першому свердло фіксується затиском до упору вручну, у другому фіксація проводиться за допомогою ключа. Якість затиску однакова, якому виду віддати перевагу вирішує будівельник.

Продуктивність

62f1679f55b6d.jpeg

Цей параметр залежить від кількості обертів, яку зможе виконати інструмент за одну хвилину. Показники до 3000 тисяч об/хв є середніми, а професійна модель може мати більш високе число обертів. Сучасні інструменти можна встановити на будь-яку потужність. Якщо планується виконувати різні види робіт і при цьому міняти насадки, то необхідна дриль з високою потужністю.

Враховуючи всі поради та характеристики ударної дрилі, будь-який чоловік вибере інструмент, з яким йому буде приємно працювати.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ