Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Штати пропонують Росії самій перевірити наявність наступальних ракет на базах НАТО

Білий дім готовий обговорити надання Росії можливості переконатися у відсутності на базах протиракетної оборони НАТО в Румунії та Польщі наступальних крилатих ракет «Томагавк».

Як повідомляє Укрінформ з посиланням на Bloomberg, про це Адміністрація США повідомила Москву.

Пропозиція має на меті розвіяти побоювання Москви, що ці пускові установки можуть бути використані для завдання удару по Росії. При цьому будь-яка домовленість буде досягнута лише після обговорення цього питання з союзниками, передусім з Польщею та Румунією, і передбачатиме відповідні заходи щодо перевірки західними країнами низки російських баз.

Пропозиція США спрямована на досягнення порозуміння з Росією щодо зменшення напруженості довкола України.

У вівторок на пресконференції Путін назвав бази в Польщі та Румунії загрозою для РФ.

«Тепер пускові установки протиракетної оборони є в Румунії і скоро будуть у Польщі. А там стоять установки Mk 41, на які можна встановлювати «Томагавки» — це вже не протиракети, а ударні системи, які покриватимуть нашу територію на тисячі кілометрів. Хіба це не загроза для нас?» - заявив він журналістам.

Однак за даними НАТО, установки «Іджіс», розміщені в тих країнах, є суто оборонними та спрямовані на знешкодження балістичних ракет, запущених з Ірану. Ракети «Іджіс» не можуть нести боєголовки та призначені для знищення балістичних ракет за межами атмосфери й технічно не здатні збивати ракети дальнього радіуса дії з Росії.

Румунія стверджує, що російські офіційні особи можуть відвідати її об'єкт, якщо буде виконано відповідну вимогу з боку Росії. Польща також може погодитися на допуск Росії для перевірки протиракет в обмін на інспекцію в Калінінградській області, яка межує з нею. Проте наразі не зрозуміло, чи погодиться Росія надати США доступ до своїх ракетних об'єктів.

США та їхні союзники по НАТО визначили кілька напрямків для потенційного співробітництва, включаючи контроль над озброєннями та більшу прозорість військових навчань, при цьому відкинули принципові вимоги Кремля щодо заборони розширення НАТО та згортання його присутності на сході Європи.

Москва ще не дала офіційної відповіді на пропозиції США.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ