Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Швеція-НАТО: Ердоган висунув новий ультиматум

Анкара підтримає Швецію в НАТО, якщо ЄС зробить Туреччину повноправним членом.

Як пише Reuters, Анкара підтримає вступ Швеції до НАТО, якщо Євросоюз докладе зусиль для того, щоб зробити Туреччину повноправним членом ЄС. Таку нову умову для ратифікації заявки Швеції для входження країни до складу Північноатлантичного альянсу висунув турецький президент Реджеп Тайїп Ердоган. 

Говорячи перед своїм від'їздом на саміт НАТО у Вільнюсі, Ердоган сказав, що вступ Швеції залежить від реалізації угоди, досягнутої минулого літа під час саміту альянсу в Мадриді, додавши, що ніхто не повинен чекати компромісів від Анкари. Ердоган також заявив, що припинення війни між Україною та Росією полегшить процес вступу Києва до НАТО.

Ердоган додав, що розповість про цю нову умову Анкари під час саміту НАТО у Вільнюсі, який відбудеться з 11 по 12 липня. Водночас він додав, що останнє рішення про вступ Швеції залежатиме від голосування у турецькому парламенті.

Зазначимо генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що на саміті у Вільнюсі Швеція не стане членом альянсу. Він уточнив, що Туреччина не встигне ратифікувати заявку, навіть якщо Анкара погодиться схвалити її. До цього Ердоган заявляв, що не може схвалити заявку Швеції на вступ до НАТО через підтримку країною-кандидатом ворожих Туреччини терористичних рухів.

Раніше стало відомо, що у рамках саміту заплановано двосторонні зустрічі турецького лідера з керівниками низки держав. Зокрема на полях саміту НАТО у Вільнюсі найімовірніше відбудеться двостороння  зустріч президентів Туреччини та США. Про це 9 липня повідомила канцелярія турецького лідера.

«Лідери домовилися зустрітися особисто у Вільнюсі і докладно обговорити двосторонні відносини Туреччини та США та регіональні питання», – йдеться у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ