Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Швейцарія "заморозила" російські активи та заарештувала 15 об'єктів через санкції проти Росії

Швейцарія наразі заморозила близько 7,5 мільярдів швейцарських франків (8,03 мільярда доларів) коштів і активів у рамках санкцій проти росіян, щоб покарати Москву за вторгнення в Україну, заявив урядовець Ервін Боллінгер.

Активи включали гроші на заморожених банківських рахунках і майно в чотирьох швейцарських кантонах, сказав Боллінгер на прес-конференції в Берні, пише Reuters

Різко відхиляючись від традиційного нейтралітету країни, 28 лютого Швейцарія прийняла санкції Європейського Союзу проти росіян, причетних до вторгнення Москви в Україну. Він також вводить інші санкції ЄС.

"Зараз близько 7,5 мільярдів швейцарських франків заблоковано на підставі санкцій проти Росії", — сказав Боллінгер, високопосадовець агентства Державного секретаріату з економічних питань (SECO), яке здійснює нагляд за санкціями.

Звіт у четвер ознаменував зростання в порівнянні з оновленою інформацією два тижні тому, коли Боллінджер заявив, що Швейцарія заморозила російські активи на суму близько 5,75 мільярда швейцарських франків.

Минулого місяця президент України Володимир Зеленський звертався до Швейцарії — популярне місце для московської еліти та місце зберігання російських багатств — з вимогою швидше виявити та заморозити активи сотень росіян, які перебувають під санкціями. 

Боллінджер сказав, що швейцарські чиновники зустрілися з представниками українського уряду в середу, щоб обговорити імплементацію санкцій. Він посилався на оцінку Асоціації швейцарських банкірів про 150-200 мільярдів франків загального капіталу Росії в швейцарських банках.

Не кожен росіянин потрапляє під санкції. Наразі – трохи менше ніж 900 осіб.

"Як ви можете собі уявити, часто дуже складно визначити ефективний контроль (над активами). Таким чином, кошти частково тимчасово заблоковані банками. Суми, які повідомляються, є лише миттєвим знімком", - додав він.

«Тенденція полягає в тому, щоб блокувати більше, ніж було б необхідно», - додав посадовець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ