Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сім відомих художників із чотирьох країн створюють у Львові 20-метровий стінопис

Фото - ЛМР
Фото - ЛМР
Фото - ЛМР
Фото - ЛМР
1/2
У Львові відбувається міжнародний мистецький проєкт із залученням відомих художників: митці зі США, Великої Британії, Литви та України на 20-метровій стіні намалюють сім різних малюнків, які в результаті складуться в одне велике панно. Відкрити мурал планують цієї п'ятниці.

Про це повідомляють в ЛМР. 

Створення панно у Львові відбувається у рамках проєкту “MaLonNY” (що означає Маріямполе, Лондон і Нью-Йорк) – постійного фестивалю вуличного мистецтва та музики та творчого симпозіуму, який з 2014 року проводиться в литовському місті Маріямполе. За одинадцять років “MaLonNY” перетворив Маріямполе на творчий центр і центр вуличного мистецтва завдяки внеску таких міжнародних художників. Цього року завдяки підтримці Міністерства культури Литви та аташе з питань культури Литви Томаса Іванаускаса втілення такого проєкту відбудеться у Львові. 

Для створення муралу до Львова приїхало сім митців: Джуді Тувалетстіва (США), Джефф Вудбері (США), Філіп Ґрізвуд (Велика Британія), Єва Воронецькіте (Литва), Ірина Водолажченко (Україна), Маша Шанго (Україна) та Рей Барткус (Литва/США). Кожен митець малює свою частину стіни в своєму стилі, однак так вийшло, що композиційно всі малюнки складаються у єдине «Дерево життя». 

«Томас, аташе з питань культури Литви в Україні, пів року тому запропонував мені створити проєкт в Україні. Я запропонував зробили мурал так, як ми це робимо впродовж 11 років в Литві. Я запрошу митців і вони створять мурали разом з волонтерами. Це дуже важлива частина, робити мурал з місцевими волонтерами, які дуже нам допомагають.  

Коли я залучав художників для литовського проєкту, я також питав їх, чи вони б не хотіли поїхати ще й в Україну. Так, були деякі митці, які сказали: «Ні, вибач», бо вони не відчувають, що це достатньо безпечно їхати до Львова. Але також інші художники сказали: «Звичайно! Я приїду в Україну!» Я вважаю, що це важливо. Ви маєте багато проєктів, коли українські митці їдуть в Європу, щоб представляти країну. Але ще важливіше привозити митців з США, Великої Британії чи інших країн світу, щоб вони попрацювали в Україні, щоб показали свою підтримку», – розповів Рей Барткус, художник  і координатор проєкту “MaLonNY”. 

Впродовж 5 днів (з 1 по 5 липня) на стіні біля дитячого майданчика розміром 20 на 10 м художники малюють свої роботи.  

«Коли ми шукати місце для стінопису, дійшли на думці, що найкращим місцем для нього буде громадський простір з насиченим та активним життям. Тут і дитячий майданчик, і спортивна зона. Поєднання спортивного, дитячого і мистецького об'єктів створюють цілісну екосистему для розвитку та розширення світогляду. Дякуємо литовським колегам за таку гарну ініціативу і вже плануємо подальшу співпрацю», – зазначив Олексій Тарабан, в. о. начальника управління культури Львівської міської ради.  

«Я дуже радий, що нам це вдалося, що митці погодились, що вони захотіли приїхати. Всі дуже щасливі, можете запитати в них чи побачити по них. Я дуже радий, що цей проєкт стався. Моя ціль, насправді, в тому, щоб робити його регулярно, кожного року.   

Ми маємо схожий проєкт в Маріямполі, в Литві. Він існує вже 11 років. Моя мрія мати такий же тривалий проєкт тут. Можливо не лише у Львові, а й в інших містах. Також будемо запрошувати більше митців з інших країн. Ми до цього йдемо», – наголосив Томас Іванаускас, аташе з питань культури Посольства Литовської Республіки в Україні. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ