Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сім’я здатна допомогти побороти земний страх, - Митрополит Епіфаній

15 травня - Міжнародний день сім'ї. Митрополит Київський і всієї Руси-України, предстоятель Православної церкви України Епіфаній на своїй сторінці у Фейсбуці привітав українські сім'ї з цим святом.

Сім’я є найдавнішим інститутом людських стосунків, і виник він із благословення Божого (Бут. 1: 28). Впродовж віків сім’ї проходили й зараз проходять випробування на міцність. Так, за останні 30 років кількість укладених шлюбів в Україні скоротилася втричі, а соціологи говорять про кризу інституту сім’ї.

«Поліаморія», «цивільний шлюб», «вільні стосунки»… Людство вигадує нові назви для гріха у спробі легалізувати його, зробити прийнятним для свідомості. Людина отримує ілюзорну свободу обирати «зручний» формат стосунків, у яких нібито почуватиметься щасливою. Та ця примарна «свобода» не допомагає знаходженню життєвих смислів і щастя. Навпаки, вона ускладнює їх пошуки, пропонуючи міражі й манівці, добігши до яких людина не отримує нічого.

Часто нею керує страх. Людина не створює сім’ї, адже боїться. Боїться втратити близьку людину через нестабільність світу, економічні кризи, війни, пандемії – тому не планує тривалих стосунків і обирає швидкоплинні задоволення. Боїться відповідальності за власні вчинки – тому не засвідчує шлюбу перед Богом. Боїться зазнати краху та не зреалізуватись – тож зміщує пріоритети на користь кар'єри, не одружуючись та не народжуючи дітей, не завжди стаючи у підсумку успішною, але завжди – самотньою. Боїться пізнати себе, і заглушує інформаційним шумом голос Господа, який звучить через власну совість.

І віра, й страх завжди присутні у нашому житті, впливаючи на наші вчинки. Та коли серце підкоряється страху земному, людина втрачає відчуття благого і корисного страху Божого, втрачає віру та збивається з праведного шляху.

Істина в тому, що саме сім’я здатна допомогти побороти земний страх. Як мала Церква, вона є джерелом Божої Любові, що напуває та насичує, даючи змогу відчути тверду землю під ногами. «Бо дав нам Бог духа не страху, а сили, і любови, і цнотливости» (2 Тим. 1: 7). Тож зрощуйте любов у ваших сім'ях та будуйте їх на міцній основі!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ