Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Скільки коштує "Останній дзвоник"

Уже зовсім скоро на школярів чекає хвилююча травнева подія – останній дзвоник та шкільний випускний. Усе більше українців надають перевагу покупкам в інтернеті, намагаючись зберегти час та гроші. Популярний в Україні сервіс оголошень OLX з'ясував, скільки коштуватиме підготувати дитину до останнього дзвоника цього року.

У розділі “Товари для школярів” у Львівській області доступно близько 2 000 активних оголошень. Серед них – як товари в гарному стані, так і абсолютно нові. Оптимальним варіантом є пропозиції від користувачів, які продають вживані речі. Використовуючи фільтри, які пропонує сервіс, можна обрати потрібну категорію і швидко відсортувати товари за критеріями вартості й стану.

Щоб зібрати на святкову лінійку учнів молодших класів, батькам доведеться викласти від 315 до 505 грн, кінцева сума залежатиме від стану речей.  Такий набір включає в себе найнеобхідніше: костюм або шкільну форму, сорочку для хлопчика, блузку для дівчинки, туфлі, краватку для хлопчика та вірний супутник усіх лінійок – банти для дівчинки.

Найважливіша та найдорожча покупка для батьків – шкільна форма. І якщо за навчальний рік дитина виросла зі свого костюму, доведеться витратитися на новий. Традиційно це костюм-двійка (брюки і піджак для хлопчика і піджак/спідниця або піджак/сарафан для дівчинки), до яких додатково купують сорочки класичних кольорів та святкові туфлі. Залежно від стану та матеріалу, ціна за костюм для хлопчиків молодшого віку стартує від 165 грн за потриманий і від 167 грн за новий. Для першачка віком 5-7 років можна знайти класичні поєднання чорного кольору і світлої смужки або однотонні чорні чи сині комплекти. Вживану сорочку білосніжного кольору без помітних дефектів можна придбати всього за 25 грн, тоді як нова шкільна сорочка класичного крою з бавовни буде вартувати 75 грн. У останньому випадку перевагою є наявність широкого вибору розмірів – від 116 до 146 та кольорів. Святковою альтернативою до сорочки може стати яскрава вишиванка. Так, на маленького хлопчика можна знайти вживану вишиванку із червоним комірчиком від 80 грн або обрати нову – із блакитним візерунком за 95 грн від українського виробника.

Щодо дівчат, то шкільна форма для молодших класів може обійтись дещо дорожче – від 300 грн за абсолютно новий комплект та від 100 грн за вживані вельветові спідницю та піджак.  Однак на батьків може чекати ще й приємний подарунок – до комплекту додають сарафан. Святкова блуза в майже бездоганному стані коштуватиме мінімум 15 грн. Якщо ви шукаєте нову – це обійдеться у 75 грн. Користувачі пропонують варіанти у кольорах на будь-який смак – від ніжно-бузкового до теплого лимонного. Якщо до свята останнього дзвоника ви бажаєте придбати дівчинці вишиванку – користувачі онлайн-ресурсу пропонують вишиванки в майже ідеальному стані з оздобленими рукавами лише за 50 грн і абсолютно нові трикотажні  вишиванки з квітчастим візерунком від 70 грн. При покупці декількох нових дівчачих вишиванок деякі навіть обіцяють знижку.

Не обійтися на шкільних святах і без об’ємних бантів або випрасуваної краватки. Ціна на банти коливається від 20 до 30 грн, до того ж приємно здивують банти, зроблені спеціально під українську вишиванку – так,  маленькі  бантики ручної роботи синього чи червоного кольорів коштуватимуть від 25 грн за пару. Краватки у свою чергу готові віддавати від 30 грн – потриману і 35 грн – абсолютно нову. Слід зазначити, що є продавці, які пропонують краватку вже у якості бонусу до костюму.

Важливою частиною витрат для батьків маленьких школярів є взуття. Ціни на хлопчачі або дівчачі туфлі майже не різняться – близько 40 грн за вживані та вдвічі більше – 70-100 грн за нові. Вартість залежатиме від матеріалу та стану взуття. Враховуючи особливості здійснення покупок онлайн, переважна більшість продавців надають можливість приміряти чи обміняти взуття продовж декількох тижнів.

Відчутною є різниця у цінах на костюми на хлопців-старшокласників. Так, вживаний класичний чоловічий костюм може коштувати удвічі дешевше (всього 50 грн) за новий (100 грн). Нову чоловічу сорочку  можна придбати за досить низькою ціною – від 30 грн.  Вживану – від 10 грн.  Серед пропозицій є чимало речей закордонних брендів. Якщо для урочистої лінійки вам потрібна святкова вишиванка, розраховуйте на 150 грн за вживані вишиванки в ідеальному стані та 200 грн за абсолютно нові. Користувачі також пропонують вишиванки і ручної роботи, і машинної вишивки. Палітра кольорів теж характеризується різнобарвністю – від білого з червоними оздобленнями до сірого і блакитного. Строкаті краватки обійдуться старшокласнику у 10 грн за потримані і від 40 грн за нові.

Вбрання для дівчат-випускниць буде коштувати значно дорожче. Тим, хто надасть перевагу традиційній донедавна формі з білим фартушком, за вживаний варіант у майже ідеальному стані доведеться викласти мінімум 150 грн. Не одягнена жодного разу сукня з фартухом буде коштувати 300 грн. Якщо вибір впаде на святкову вишиванку, батькам доведеться викласти 150 грн за вживану вишиванку із трояндами і від 190 грн за нову. Доповненням до вишиванки може стати класична чорна чи синя спідниця прямого силуету – від 30 грн за потриману і 40 грн за нову.  Для тих, хто шукає вбрання для урочистого випускного вечора, є варіанти вживаних довгих суконь від 200 грн.

Щодо взуття, то жіночі туфлі у хорошому стані пропонують від 50 грн, а зовсім нові – від 70 грн. Чоловіче взуття може обійтись дещо дорожче – від 30 грн вживані до 200 грн за нові.

Для завершення образу варто доповнити вбрання прикрасами – їх теж із легкістю можна придбати від 30 грн. Як правило, це класичні варіанти, виконані з недорогоцінних матеріалів. Патріотичну синьо-жовту стрічку можна придбати всього за 25 грн.

Отже, базовий набір до останнього дзвоника для хлопчиків-першачків обійдеться мінімум у 285 грн за вживаний варіант у гарному стані і у 332 грн – за нові речі. Для маленької дівчинки – від 200 і 500 грн відповідно.

Батьки дорослого юнака, що закінчує школу, цілком зможуть підшукати повний комплект вартістю 110 грн за вживаний (230 грн разом із вишиванкою) і 370 грн за новий варіант (500 грн із вишиванкою). Для того, щоб підготувати до останнього дзвоника випускницю, знадобиться 330 грн за абсолютно нове вбрання і 240 грн за речі у хорошому стані.

Середньоринкові ціни на аналогічний набір в інтернет-магазинах в Україні стартують від 600 грн і 845 грн для маленьких і 390 і 820 грн для дорослих школярів.

Нагадаємо, за даними управління статистики у Львові середня заробітна плата станом на березень 2016 року складає 4 682 грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ