Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

"Слугу Народу" до Київради поведе дружина глави МЗС

Київський осередок партії «Слуга Народу» в неділю, 20 вересня, представила свій список кандидатів на вибори до Київської міської ради. Його очолила громадська активістка Євгенія Кулеба, дружина міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.

Про це сама Кулеба написала у Facebook. За її словами, вона вирішила перевірити гіпотезу, що перебування у владі дає більше можливостей зробити більше, передає Громадське.

«Готова до співпраці з кожною та кожним. Будемо разом творити зміни в Києві, про які ми усі так мріяли», — додала вона.

Як повідомляє громадський рух «ЧЕСНО», на з’їзді Київського осередку «слуг» оголосили імена загалом 13 кандидатів у депутати Київради.

Серед них — ведучий на телеканалі СТБ, юрист Михайло Присяжнюк; кримінологиня Анна Маляр, дзюдоїст Георгій Зантарая; підприємці Владислав Трубіцин і Юрій Федоренко; голова Ради з урбаністики Києва Віталій Селик; легкоатлетка Олена Говорова; освітянка Ксенія Семенова; доброволець Олексій Кисельов; президент Асоціації шеф-кухарів України Ігор Брагін.

Є в переліку й чинний заступник міністра освіти й науки Андрій Вітренко та народний депутат від «Слуги Народу» Микола Тищенко. Пізніше стало відомо, що до першої десятки списку увійшла колишня міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька.

На заході був присутній і президент Володимир Зеленський, передає «Інтерфакс». Він офіційно представив Ірину Верещук як кандидатку від «Слуги Народу» на посаду мера Києва. І додав, що «для того щоб працювати на благо міста, необов’язково бути "корінним"».

«Я не можу агітувати за цю чудову команду. Але ви знаєте, що вам робити 25 жовтня», — так Зеленський завершив свій виступ.

А що взагалі з місцевими виборами?

Місцеві вибори в Україні пройдуть у неділю, 25 жовтня. Обиратимуть депутатів місцевих рад — сільських і селищних, міських, районних та обласних, районних у містах, а також міського голову Києва та голів майже усіх міст, сіл і територіальних громад.

За чинним Виборчим кодексом, який запрацював з 1 січня 2020 року, місцеві вибори відбудуться за змішаною системою, залежно від кількості населення у населених пунктах. Депутатів обиратимуть:

  • в населених пунктах та ОТГ з кількістю виборців до 90 тисяч діятиме мажоритарна система. Обиратимуть депутатів відносною більшістю. 
  • в населених пунктах та ОТГ з кількістю виборців у понад 90 тисяч: пропорційна система з відкритими партійними списками.

На виборах сільських, селищних, міських голів також будуть застосовуватися дві різні виборчі системи, залежно від величини адміністративно-територіальних одиниць:

  • для виборів сільських, селищних, міських голів, а також старост: мажоритарна система відносної більшості з голосуванням в єдиному одномандатному окрузі;
  • для виборів міських голів у містах з кількістю виборців у понад 90 тисяч: мажоритарна система абсолютної більшості.

Українські громадяни, які хворіють на коронавірусну хворобу чи мають підозру на COVID-19, зможуть проголосувати на місцевих виборах вдома. Однак для цього необхідно подати заявку до 23 жовтня включно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ