Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сьогодні до Мостиськ приїде міністр оборони Польщі. Мало не таємно

Як відомо, сьогодні, 25 листопада у прикордонному містечку Мостиськах, що на Львівщині, відбудеться похорон солдат Війська Польського, загиблих в Обронній війні 1939 року.

У програмі заходу: 11.00 - 12.00 – Свята меса у парафіяльному костелі Народження Івана Хрестителя у Мостиськах (вул. І. Франка, 1). Опісля – перехід на Старий цвинтар (вул. Галицька, 56). 12.30 – урочистості на цвинтарі.

Водночас, як повідомило польське телебачення TVP-Infо, очікується що участь у церемонії похорону загиблих солдатів візьме участь міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич.   

Цікаво, що на сайті Львівського ОДА жодної інформації про це поки що нема. Польська сторона про цей візит повідомила місцеву владу тиждень тому. Анонс про подію подала Львівська міська рада, але у ньому не було ні слова про візит міністра оборони Польщі. Також, як стало відомо Гал-інфо, начебто сьогодні у Мостиськах мала відбутися зустріч міністра оборони України та міністра оборони Польщі. У прес-службі Львівської ОДА пообіцяли уточнити інформацію.  

В МЗС України порадили поцікавитись про цей візит в Міноборони, оскільки це "по їхній лінії". Керівник Регіонального медіа-центру ЗСУ Олександр Поронюк підтвердив, що візит міністра оборони Республіки Польщі відбудеться. Від міноборони буде заступник міністра оборони України генарал-майор Олег Шевчук.

Коментар:

Святослав Шеремета, секретар Державної комісії у справах увічнення пам'яті, жертв війни та політичних репресій

"Після ліквідації польської Ради охорони пам'яті боротьби та мучеництва повноцінних контактів з польською стороною фактично немає. Частину функцій ради перебрало на себе міністерство культури, частину – польський Інститут національної пам’яті. Якесь листування між нами йде, але повноцінної співпраці немає.

Мені важко сказати,чому візит міністра оборони Польщі у Мостиська на перепоховання солдатів, учасників Оборонної війни 1939 року, які були знайдені в 2015 році, відбувається в умовах такої таємничості. Можливо, прична саме у відсутності діалогу.

Я б також відзначив і неналежну організацію заходу. Мені як секретарю комісії про цей захід стало відомо ввечері 22 листопада, буквально, в останній момент, тому я не зміг прибути сьогодні в Мостиська. Запрошення надійшло від польської громадської організації через польське посольство в Києві.

То ж зараз ми фактично не маємо з ким контактувати в Польщі. Два роки тому ми звернулися з проханням про ексгумацію українців, які були замордовані польською комуністичною службою безпеки біля міста Любешів, і лише 28 жовтня цього року ми такий дозвіл отримали. Цього надав Інститут національної пам’яті Польщі". 

Довідка за Вікіпедією.

По́льська кампа́нія (нім. Polenfeldzug; 1 вересня 1939 — 6 жовтня 1939) — військова операція збройних сил Німеччини, Словаччини та СРСР проти Польщі з метою анексії Польщі.

В історичній науці відома під назвами Вторгнення в Польщу 1939 року, Німецько-польська війна 1939 року. У польській історіографії отримала назви Вереснева кампанія (пол. Kampania wrześniowa) та Оборонна війна 1939 року (пол. Wojna obronna 1939 roku).

Військова операція проти Польщі була розпочата Німеччиною та Словаччиною 1 вересня 1939 року. У відповідь Велика Британія і Франція, згідно з попередніми домовленостями з польським урядом, 3 вересня 1939 року оголосили війну Німеччині, що ознаменувало початок Другої світової війни. 17 вересня у конфлікт втрутився Радянський Союз — союзник нацистської Німеччини — і окупував східні області Польщі.

Результатом кампанії став розгром польських збройних сил, евакуація польського уряду і залишків його армії за кордон. Відповідно до секретного доповнення до Договору про ненапад між Німеччиною і Радянським Союзом територія Польщі була поділена між Третім Рейхом та СРСР, а також Словаччиною і Литвою. Остання не брала безпосередньої участі у війні, але 10 жовтня 1939 року підписала з СРСР Договір про взаємодопомогу, згідно з яким литовський уряд дав згоду на дислокацію на своїй території частин Червоної Армії та отримав від Радянського Союзу частину колишніх польських земель — Віленську область.

Фото - visti.pro.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ