Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сьогодні на Львівщині судитимуть Тимошенко

Політичний нонсенс України: депутатка парламенту – переступниця закону.

Політичні партії розтринькують народні податки. В аналітичному британському центрі Chatham House» повідомили, що українці не усвідомлюють своєї виняткової успішності. Більшість громадян України підтримують виплату пільг для незабезпечених студентів. У 2017 році рейтинг популярних легкових автомобілів очолила продукція компанії «Тойота Мотор Корпорейшн». НАТО посилює військову співпрацю з ЄС. Відрадний факт: на РФ 99% руских вважають президента України ворогом кремлівських геополітичних амбіцій.

Депутатка Тимошенко – правопорушниця

У Мостиському районному суді Львівської області 8 грудня відбудеться розгляд адміністративного протоколу про правопорушення – незаконного перетину державного кордону в пункті пропуску «Шегині» – який вчинила депутатка Верховної Ради Юлія Тимошенко.

Раніше, 2 листопада, порушниця державного кордону України демонстративно не з’явилась на судове засідання, а відрядила у суд свого повіреного Миколу Титаренка. Оскільки представник депутатки Тимошенко подав клопотання про витребування документів справи для ознайомлення, засідання суду перенесли на сьогодні.

Раніше, 22 вересня 2017 року, Мостиський районний суд оштрафував політичного гастролера Саакашвілі за незаконний перетин кордону всього лишень на 3,4 тисячі гривень.

Нагадаємо, генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що на прорив українського державного кордону Саакашвілі витратив $300 тисяч, які йому переказали з Москви, а також медійно супроводжували саакашвілівську авантюру.

Олексій Кошель: Політичні партії розтринькали майже півмільярда народних податків

За рік державного фінансування (із вересня 2016 року по вересень 2017 року) політичні партії сукупно витратили майже півмільярда гривень – 436 млн, із яких 407 млн склали кошти із державного бюджету. Найбільше коштів, 109 млн, партії витратили на рекламу (ТБ, радіо, друковані ЗМІ, білборди) – більше, аніж на заробітну плату та оренду приміщень разом узяті. Це з’ясували у Комітеті виборців України в дослідженні «Річниця державного фінансування: на що партії витратили півмільярда гривень», яке виконали у рамках проекту «Дослівно».

На зарплати політичні партії витратили 57 млн (13%), на оренду приміщень – 46 млн (11%). На матеріальні витрати і оплату послуг (закупівлю канцтоварів тощо) скерували 66 млн або 15%. А на утримання місцевих організацій передбачили лише 16% коштів – 68 мільйонів.

Найбільший відсоток коштів на рекламу витратили Радикальна партія Олега Ляшка (РПЛ), «Самопоміч», «Опозиційний блок» і «Народний Фронт». РПЛ витратила на рекламу 41% коштів (19 млн зі загалом 47 млн), «Самопоміч» – 38% (39 млн із 104 млн), «Опозиційний блок» – 33% (5 млн із 15 млн), «Народний Фронт» – 30% (33 млн із 109 млн). У партії «Батьківщина» та БПП «Солідарність» частка витрат на рекламу є незначною – від 0,2% до 5%.

Голова КВУ Олексій Кошель зазначив: «Чотири політичні сили витрачають державні кошти не на партійний розвиток, а на самопіар. Замість того, щоби розбудовувати місцеві осередки, проводити навчання партійців і працювати із виборцями, ці політичні сили скуповують рекламу, фактично викидаючи кошти платників податків на вітер. КВУ розробив зміни до законодавства, які забороняють партіям розміщувати рекламу за бюджетні кошти».

Представники Комітету виборців України апелюють за заборону політичним партіям витрачати кошти із Державного бюджету на рекламу. Для цього експерти КВУ разом із групою народних депутатів розробили відповідний законопроект. Серед усього іншого він передбачає заборону на розміщення партійних рекламних матеріалів (ТБ, радіо, друковані ЗМІ, Інтернет, зовнішня реклама) за кошти, отримані в рамках державного фінансування на їхню статутну діяльність. У законопроекті передбачено вичерпний перелік статей, на які партії можуть витрачати державні кошти. Серед них: проведення зустрічей із виборцями, навчання партійців, фінансування регіональних структур, створення аналітичних і експертних центрів.

Крім того, має бути встановлено чіткий механізми розподілу державних коштів між регіональними осередками партій. У законопроекті передбачено, що 70% коштів мають бути скеровані на розвиток місцевих організацій партії, а 30% – залишатись у головних осередках. Кошти розподілятимуться відповідно до результатів останніх парламентських виборів.

Боротьбу з корупцією і реформи обговорять під час Ради асоціації Україна-ЄС

Стан справ із боротьбою з корупцією та реформи в Україні будуть у центрі уваги Ради асоціації Україна-ЄС, яка 8 грудня відбудеться у Брюсселі. Рада обговорить стан двосторонніх відносин у рамках «Східного партнерства» і Європейської політики сусідства, а також оцінить прогрес у виконанні «Угоди про асоціацію».

Зокрема, Рада розгляне процес реформ в Україні як частину політичного діалогу і співпраці, а також обговорить стан боротьби з корупцією, реформу судової влади, розгляне реформи у фінансовій, енергетичній, освітній сферах та у секторі охорони здоров’я. Приділять належну увагу й питанню двосторонньої торгівлі та виконанню угоди щодо поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі.

Водночас висока представниця Федеріка Могеріні та прем’єр-міністр Володимир Гройсман обговорять розвиток подій, пов'язаних із суверенітетом і територіальною цілісністю України та регіональні питання.

Українці не усвідомлюють свою успішність

Всього за три роки Україна домоглась вражаючих успіхів у реформуванні країни, проте самі українці цього не усвідомлюють у повному обсязі. А це створює чималу загрозу для подальшого просування на шляху реформування країни, – розповів Джон Лоґ, один із авторів звіту британського аналітичного центру в галузі міжнародних відносин «Chatham House».

Як приклад, він навів факт, що не всі зраділи, коли вступив у дію безвіз – дуже важливе досягнення. Новину погано сприйняли деякі громадяни України, тому що вони не можуть собі дозволити скористатися цим досягненням, – наголосив Джон Лоґ. При цьому Україна змогла домогтися того, чого так сильно хотіла Москва в останні роки, проте вона не отримає безвізу ще дуже довго.

Британський експерт наголосив на зростаючому в суспільстві невдоволенні темпами реформ, на чому грають популісти, а тому закликав не недооцінювати рівень громадського невдоволення. Влада, громадські організації просто не доводять до громадян інформацію про досягнення, а суспільство не довіряє владі. Між тим, за 3 роки було зроблено більше, ніж за всі попередні 22 роки незалежності, – переконані експерти «Chatham House». Зокрема, це стосується і питання боротьби з корупцією: на шляху зменшення можливостей для корупційних діянь було досягнуто значних успіхів, але широкому загалу про це часто нічого не відомо, більшість переконана, що «нічого не змінилось». Британські експерти вважають, що майбутнє і доля України безпосередньо залежать від подальшої трансформації відносин між громадянами, економікою і державою.

Доповідь організації «Chatham House» представили у Брюсселі й реакція на дослідження була позитивна: її сприйняли як об'єктивну, збалансовану і в деяких аспектах обґрунтовано критичну.

Active Group: три чверті українців підтримують пільги для незабезпечених студентів

Значна частина громадян мегаполісів України (74,1%) переконані, що соціально незахищеним абітурієнтам необхідні пільги для вступу до ВНЗ. Такі дані опитування, отримані у рамках проекту «Міський омнібус», оприлюднила компанія «Active Group».

Оцінюючи необхідність вищезгаданих пільг, 74,1% респондентів вважають, що вони потрібні. Причому 56% опитаних обрали варіант «Так», а 18,1% – «Швидше так». Решта респондентів (19,5%) такої необхідності не вбачають: вони переконані, що пільги для вступу до ВНЗ соціально незахищеним абітурієнтам надавати не потрібно. Ще 7,3% респондентів переконані, що надавати пільги вступникам «Швидше не потрібно», а 12,2% – «Точно не потрібно».

Найбільше хоче позбавити пільг соціально незахищених абітурієнтів та група респондентів, яка відповіла, що вважає не корисною освіту, яку отримають соціально незахищені абітурієнти. У той час як респонденти, які позитивно оцінили користь власної освіти, у більшості підтримують необхідність захисту соціально незахищених вступників під час вступної кампанії.

У 2017 році рейтинг популярних авто очолила Toyota

Від січня по листопад поточного року в Україні реалізували 73,1 тисячі нових легкових автомобілів. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року споживча активність в цьому сегменті автомобільного ринку зросла на 26%, – повідомили в асоціації «Укравтопром».

Лідируючу позицію на ринку впевнено утримує фірма Toyota, автомобілі якої обрали 8699 покупців. У порівнянні з минулим роком продажі Toyota зросли на 27%.

Наступною за популярністю стала автомобільна марка Renault – 7543 реалізовані авто за 11 місяців. Свій минулорічний результат компанія Renault покращила на третину.

Третє місце на ринку зберегла за собою Skoda – 5018 реалізованих машин (+ 42% до аналогічного періоду минулого року).

На четверту позицію піднявся автомобіль Volkswagen, а роком раніше він зайняв п'яте місце. Попит на німецьку народну марку виріс на 28%.

Замикає п'ятірку лідерів корейський бренд KIA – 4853 зареєстрованих продаж від початку року (+ 39% до аналогічного періоду минулого року).

В автомобілів Mercedes тепер будуть українські комплектуючі. Вінницьке держпідприємство «Електричні системи» стало їх офіційним постачальником. Після ретельної перевірки група аудиторів із Daimler дала позитивний висновок щодо українського виробника.

План із 32 пунктів: Альянс посилює військову співпрацю з ЄС

Євросоюз і НАТО зроблять заходи, спрямовані на прискорення розгортання військ Альянсу в Європі. У Брюсселі обговорили новий план співпраці, а рішення прийняли за підсумками переговорів глав МЗС у Брюсселі. Документ із 32 пунктів передбачає, зокрема, заходи, спрямовані на прискорення розгортання військ Альянсу в Європі, а також більш інтенсивний обмін інформацією між європейськими країнами, в тому числі й для попередження терористичних загроз.

Верховна представниця ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні в свою чергу зазначила, що Брюссель може надати НАТО підтримку в сфері логістики, включаючи швидке перекидання бронетехніки і бойових засобів всередині Євросоюзу.

На РФ Порошенка толерує 1% руских

Загальноруский центр вивчення громадської думки повідомив дані опитування, як рускі оцінюють успішність країн СНД, яку із них хочуть бачити партнером РФ, де найкраще забезпечені права рускоязичного населення, до кого із лідерів країн занепалого СРСР мають найбільшу довіру.

За даними опитування, Білорусію найбільш успішною і стабільною країною вважають 60% руских, а Казахстан – 41%. У першу п'ятірку також увійшли Вірменія (16%), Азербайджан (14%) і Грузія (10%).

Головними партнерами РФ на світовій арені рускі вважають Білорусь (64%) і Казахстан (57%). Традиційно більш позитивне ставлення до цих країн декларують представники старших поколінь. Найменшу довіру в руских має Україна – її обрали тільки 1% опитаних.

За критерієм забезпечення прав рускоязичного населення знову лідирують Білорусія (66%) і Казахстан (38%). Інші країни суттєво відстають: Вірменія (11%), Азербайджан (6%), Молдова (6%), Грузія (6%), Киргизія (5%), Узбекистан (5%), Україна (5%), Таджикистан (4%), Туркменія (2%).

У рускому рейтингу довіри до керівників країн колишнього СРСР першу і другу сходинки займають президенти Білорусії Олександр Лукашенко (62%) і Казахстану Нурсултан Назарбаєв (56%). Голоси рускої довіри до керівників інших країн розподілились так: Ільхаму Алієву довіряють 12%, Сержу Саргсяну – 11%, Ігорю Додону – 8%, Алмазбеку Атамбаєву – 5%, Гурбангули Бердимухамедову – 4%, Георгію Маргвелашвілі – 4%, Шавкату Мірзійоєву – 3%, Емомалі Рахмону – 3%, а Петрові Порошенку – 1%.

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ