Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сьогодні розпочинається перше засідання суду в Гаазі щодо російського геноциду в Україні

Сьогодні, 7 березня, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі збирається на перше засідання у справі геноциду росії проти України.

Про це вказано в календарі на офіційному сайті суду.

"Звинувачення в геноциді відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього (Україна проти Російської Федерації). Будуть розглядати справу у відповідь на запит про вжиття тимчасових заходів", - зазначено в дописі.

Громадські слухання відбуватимуться у понеділок, 7 березня 2022 р. з 10:00 по 13:00 і у вівторок, 8 березня 2022 р. в той сам час. 

Водночас член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в етері телемарафону зазначив: 

"Сьогодні ми вже знаємо, буде перший крок зроблено, щоби в межах міжнародної спільноти давати правову оцінку воєнним злочинам РФ. Є кілька паралельних процесів, які можуть бути використані як оцінка злочинів Росії і її керівництва на території України".

Також він нагадав, що Міжнародний кримінальний суд передбачає відповідальність саме за воєнні, а не військові злочини. За ініціативою прокурорів МКС, суд вже почав збирати і фіксувати всі докази злочинів РФ в Україні.

Нардеп наголосив, що воєнні злочини не мають терміну давності, і ті, хто віддають злочинні накази, і ті хто їх виконує, будуть об'єктами переслідування на території будь-якої країни, яка ратифікувала Римський статут (а це майже всі країни Європи і цивілізованого світу).

"Результат ми отримаємо протягом кількох місяців, року, а то й кількох років, адже це дуже ретельна діяльність. Але ми отримаємо результат у вигляді конкретних вироків суду Міжнародного кримінального суду щодо воєнних злочинців Росії", - зазначив він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ