Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Сьогодні стартує 73-тій Каннський кінофестиваль

У вівторок, 6 липня, у Франції відкривається 73-й Каннський кінофестиваль, який минулого року скасували через пандемію.

Про це інформує Суспільне.

Цього року фестиваль очолить американський режисер Спайк Лі, який стане першим темношкірим головою журі в історії конкурсу. Ця подія є знаковою для руху #BlackLivesMatter та усієї кіноспільноти. Саме Лі кілька років тому влаштував бойкот Американській академії та першим заявив, що #Oscartoowhite.

У далекому 1986 році кар'єра Лі пішла вгору після перемоги у молодіжному конкурсі Каннського кінофестивалю, у 2018 році Лі повернувся сюди, щоб взяти гран-прі за свій фільм "Чорний кланівець", тому його призначення є красивим продовженням його професійних стосунків з фестивалем.

У своїх фільмах режисер відверто та з властивим йому в'їдливим гумором торкається таких проблем, як расизм, бідність та політичні інтриги, тому варто очікувати, що серед переможців фестивалю ми побачимо режисерів, яким властива подібна принциповість та пильність у спостереженнях за суспільством.

До складу журі Каннського кінофестивалю також увійшли:

  • режисерка Маті Діоп (Гран-прі Каннського кінофестивалю 2019 року за фільм "Атлантика");
  • режисерка Джессіка Гауснер ("Малюк Джо", фільм-учасник конкурсної програми 2019 року);
  • акторка Мелані Лоран ("Безславні виродки);
  • режисер Клебер Мендонса Фільо ("Водолій", фільм-учасник конкурсної програми 2016 року);
  • актор Тахар Рахім ("Пророк");
  • акторка Меггі Джилленгол ("Донні Дарко", "Секретарка");
  • актор Сон Канг Хо ("Паразити").

Конкурсна програма
На Золоту пальмову гілку Каннського кінофестивалю у 2021 році претендують 22 стрічки. Фільмом відкриття цього року стане драматичний мюзикл "Аннетт" Леоса Каракса з Маріон Котіяр і Адамом Драйвером, який також змагатиметься в основному конкурсі.

Оскільки минулого року фестиваль не проводився, цього року журі доведеться обирати найкращих серед найкращих. За останні два роки нові фільми зняли Франсуа Озон ("Все пройшло чудово"), Пол Верговен ("Бенедетта"), Жак Одіяр ("13-й округ Парижа), Вес Андерсон ("Французький вісник"). Не варто забувати і про режисерів, чиї імена поки що нічого не говорять широкому загалу. У 2019 році Золоту пальмову гілку отримав південнокорейський режисер Пон Чжун Хо, який краще за зіркових конкурентів зумів зловити нерв нашого часу.

Найбільш очікувані прем'єри:

  • "Аннетт" Леоса Каракса
  • "Все минуло чудово" Франсуа Озона
  • "Французький вісник" Веса Андерсона
  • "Бенедетта" Пола Верговена
  • "Пам'ять" Апічатпонга Вірасетакула

Каннський кінофестиваль відбуватиметься лише офлайн, проте усі гості мають дотримуватися встановленого медичного регламенту. На події, де очікується понад 1000 гостей, дозволено приходити лише за умови наявності паспорта вакцинації. Невакциновані учасники та журналісти зобов'язані що два дні здавати ПЛР-тест.

Тім, хто завітав на фестиваль з країн, які належать до "червоної зони", довелося приїхати до Франції заздалегідь та 10 днів провести на карантині. Утім, його правила не надто жорсткі – гостям навіть дозволяється залишати готель, але лише на 2 години. А от чи будуть зірки дотримуватися соціальної дистанції, ми дізнаємося, побачивши перші фото з червоної доріжки.

Завершиться Каннський фестиваль 17 липня 2021 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ