Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні в Україні святкують День захисників та захисниць

Сьогодні, 14 жовтня, в день християнського свята Покрови Пресвятої Богородиці, українці святкують ще одне важливе свято - День захисників і захисниць України та День козацтва.
Фото - ілюстроване

Історія свята

Свято встановлене 14 жовтня 2014 р. указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості.

Цим же указом скасовано указ Президента України Леоніда Кучми 1999 р., яким встановлювалося свято — День захисника Вітчизни, що відзначалося щорічно 23 лютого. Адже в українському суспільстві внаслідок реакції на російсько-українську війну підсилилися тенденції декомунізації, зокрема й відмови від радянських символів і свят. 

Саме під гаслом «Сила нескорених» українці вперше відзначали свято Дня захисника України 14 жовтня.

10 жовтня 2015 року Президент України Петро Порошенко під час виступу на Всеукраїнському форумі учасників антитерористичної операції зазначив, що саме силу нескорених продемонстрували українські воїни, які відстоюють незалежність та суверенітет України у війні з російським агресором.

Президент наголосив, що захист Вітчизни став справою всіх українців, тому День захисника України, який визначено вихідним днем, має стати всенародним святом, таким же значимим як Різдво, Великдень чи День незалежності. Зазначимо, що 14 липня 2021 року Верховна Рада перейменувала свято на «День захисників і захисниць України».

Нинішній президент України Володимир Зеленський також привітав наших мужніх захисників та захисниць і подякував усім хто боровся за неї у минулому та хто бореться за неї зараз.

"Ви б'єтеся за Україну, незалежність і волю для усіх наступних поколінь. Абсолютні герої. Люди з великої літери. Наші захисники й захисниці"

"14 жовтня ми відзначаємо День захисників і захисниць України.
Це День тих, хто бореться.  
Це День того, за що ми боремось.  
Це День того, яку перемогу ми здобудемо.

14 жовтня ми дякуємо.  
Дякуємо усім, хто бився за Україну в минулому. І усім, хто б’ється за неї тепер. Усім, хто перемагав тоді. І усім, хто неодмінно переможе зараз.

Переможе так, що це увінчає успіхом боротьбу багатьох поколінь нашого народу. Народу, який завжди хотів найбільше одного – волі. Для себе. І для своїх дітей. 

З Днем захисників і захисниць України! 
Зі святом Покрови Пресвятої Богородиці!  
З Днем Українського козацтва!  

Слава усім нашим героям! Слава усім, хто воює, працює й допомагає! Слава Україні!" - написав Володимир Зеленський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ