Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Сьогодні відзначаємо одне з найбільших християнських свят – Стрітення Господнє

2 лютого Православна церква України, Українська греко-католицька церква та Римо-католицька церква в Україні святкують празник Стрітення Господнього – одне з найбільших християнських свят.

Цього року це свято українські Церкви вперше святкують в один день. У Львові свій храмовий празник відзначають на Стрітення п’ять храмів, – пише Духовна велич Львова.

Свято Стрітення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа завершує цикл Різдвяних свят і передує початку Великого Посту. У цей празник згадують подію принесення малого Ісуса до Єрусалимського храму через 40 днів після Його народження. Йосиф і Марія виконують припис закону посвячення первородного сина Господеві. Як незаможна пара, вони приносять у жертву пару голубів. У храмі їх зустрічає праведний старець Симеон, якому, згідно з переданням, було провіщено жити аж до зустрічі з Месією, та пророчиця Анна. Симеон вітає Христа відомими словами, що збереглися в різних богослужіннях Церкви як «пісня Симеона» — нею моляться на Вечірні та супроводжують воцерковлення під час обряду Хрещення.

Фото з сайту Духовна велич Львова

У цей день також святкують Всесвітній день богопосвяченого життя, згадуючи праведних старця Симеона та пророчицю Анну, що повністю присвятили своє життя служінню Богові у Єрусалимській святині. Цей день встановив Папа Іван Павло II у 1997 році.

У свято Стрітення традиційно в храмах освячують свічки. Їх називають стрітенськими або громничими через те, що, згідно з традицією, така свічка оберігає в час грози, посухи, повені чи інших катаклізмів. Свічку зі Стрітення запалюють під час негоди чи випробувань; проте вона є не магічним оберегом і не несе надприродної сили. Свічка є символом Божого благословення й опіки, і серед випробувань спонукає до молитви та довіри до Господа.

Фото з сайту Духовна велич Львова

У Львові кілька храмів святкують цього дня престольний празник:

Військовий храм Стрітення Господнього УГКЦ (вул. Батуринська 1, бічна вулиці Клепарівської).

Військовий храм Стрітення Господнього УГКЦ

Каплиця Стрітення Господнього Українського католицького університету (вул. Свенціцького, 17)

Каплиця Стрітення Господнього Українського католицького університету

Храм Стрітення ПЦУ (вул. Куликівська, 36)

Храм Стрітення ПЦУ

Храм Стрітення ПЦУ (вул. В. Великого, 14)

Храм Стрітення ПЦУ

Ще один храм Стрітення розташований на вулиці Винниченка, 30а.

Храм Стрітення Господнього (Матері Божої Громничої)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ