Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Соціологія: до парламенту проходять сім партій

Лідерами парламентських перегонів на сьогоднішній день є ВО «Батькiвщина» та Блок Петра Порошенка «Солiдарнiсть». Такими є результати загальноукраїнського соціологічного дослідження, проведеного зусиллями чотирьох соціологічних компаній Центр соціальних та маркетингових досліджень «SOCIS», Київський міжнародний інститут соціології, Соціологічна група «Рейтинг» та Центр Разумкова за підтримки Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» з 28 жовтня по 14 листопада 2017 року.

При цьому ВО «Батькiвщина» дещо випереджає пропрезидентську силу: 9,7% проти 9,4% (серед всіх респондентів).

За таких умов, до парламенту увійшли би сім політичних партій, і ймовірний розподіл мандатів за партійними списками (згідно чинного виборчого законодавства) виглядав би наступним чином: ВО«Батькiвщина» – 47 народних депутатів, «БПП-Солідарність» – 45, «Опозиційний блок» – 31, «Громадянська позиція» – 30, «За Життя» – 27, «Радикальна партія О.Ляшка» – 23, «Самопоміч» – 22.

Цікавими виявилися результати дослідження, які стосувалися такого актуального на сьогоднішній день питання як система виборів до Верховної Ради України. Близько 30% українців підтримують мажоритарну систему виборів, а 27% респондентів вважають, що змішана система виборів, яка діє зараз, є кращою. Лише 19% опитаних підтримують пропорційну систему, при якій виборці голосують виключно за списки політичних партій.

Довідка.

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face) за місцем проживання респондента.

Вибірка: 20 000 респондентів в усіх областях України (без врахування населення АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей). Вибірка репрезентативна для населення України віком від 18 років за такими показниками як стать, вік, тип поселення та регіон проживання. Статистична похибка вибірки: не більше 0,7% при показниках, близьких до 50%; не більше 0,4% при показниках, близьких до 10%. Терміни проведення польового етапу дослідження: 28 жовтня – 14 листопада 2017 року.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ