Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Спеціалісти UNBROKEN поставили на ноги молодого захисника

Фото: Unbroken
Фото: Unbroken
Фото: Unbroken
Фото: Unbroken
Фото: Unbroken
Фото: Unbroken
1/3
Зараз спеціалісти центру реабілітації НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) докладають зусиль, аби відновити функцію ушкодженої уламком руки 25-річного захисника Валерія, який прагне повернутися у стрій. Про це повідомляє ЛМР.

Валерій Покотило – 25-річний військовий з Вінниці. Трирічний контракт на військову службу хлопець підписав ще за понад рік до початку повномасштабного наступу. З 2022 служить навідником мінометної батареї у 14 бригаді Нацгвардії «Червона калина».

Важке поранення отримав на Запорізькому напрямку. Один із ворожих снарядів розірвався за лічені метри від Валерія. Уламки потрапили в праві руку та ногу бійця.

«Побачив як з ноги витікає маленьким фонтанчиком кров, та свою кістку. У той момент я взагалі не відчував болю. Швидко зреагував і на адреналіні побіг до бліндажа, що був в 100 метрах від моєї позиції», – пригадує Валерій.

Це сталося наприкінці 2023 – за чотири дні до Нового року. Хлопець усвідомлював, що може втратити кінцівки і довго бути не при тямі, тож вирішив одразу написати батькам. Але, каже, не для того, щоби сповістити їх про поранення – а написав, що терміново їде на позицію і буде відсутній декілька днів. Бо, каже, не хотів перед Новим роком псувати їм святковий настрій.

Про поранення сина батьки дізналися лише за тиждень, коли Валерія після низки прифронтових лікарень доправили до рідної Вінниці. Там воїнові виконали низку складних втручань. Загалом він переніс понад 10 операцій. За більш ніж місяць після поранення, нацгвардійця скерували у повністю лежачому стані до Львова, у Національний реабілітаційний центр UNBROKEN.

Спершу захисник потрапив до хірургів, які забрали на його руці шпицю апарату зовнішньої фіксації, аби звільнити кисть для занять. Тож ледь не з першого дня перебування у центрі, з Валерієм почали займатися фізичні терапевти. Спершу навчали пацієнта користуватися кріслом колісним, а потім поставили на милиці та одночасно, за допомогою ортезу та мануальних технік, розробляли знерухомлену стопу.

Вже за місяць реабілітаційних вправ Валерій повністю став на ноги. Гірша ситуація була з рукою, яку нижче ліктя наскрізь прошив уламок ворожого снаряду. Валерій відчував оніміння та стріляючий біль, а з п’яти пальців міг рухати лише мізинцем. Позаяк рубець, що утворився на місці поранення, скував нерв, який відповідає за чутливість, згинання та розгинання пальців.

Аби відновити функцію кисті, хірурги лікарні святого Луки Першого медоб’єднання Львова днями виконали Валерію ортопедичні операції на сухожильному апараті. Серед них – опонентпластика першого пальця. Аби відновити функцію захвату, лікарі розшили рубець та звільнили серединний нерв. Біль після операції поступово минає і Валерій уже починає розпрацьовувати пальці. Крім цього, надалі на військового чекає встановлення нейростимулятора, що має пришвидшити відновлення чутливості й функції кисті.

Валерій певний, що запорукою його успішного відновлення є позитивне мислення та підтримка рідних: батьків і дружини. Після реабілітації воїн прагне повернутися у стрій – якщо не воювати, то бодай передавати свій артилерійський досвід.

Довідка

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, тут їх виготовляють. Також у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних. Мета центру – аби люди з воєнними травмами не змушені були їхати на лікування за кордон, а рятувати, протезувати, реабілітувати їх можна було в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ