Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Срібні монети масою 500 г продадуть з аукціону у Львові

25 січня об 11.00 в приміщенні Управління Національного банку України у Львівській області вул. Коперніка, 4) розпочнеться аукціон з продажу наступних срібних пам'ятних монет, повідомили в Управлінні НБУ у Львівській області.

Один з лотів – монета "Острів Хортиця на Дніпрі - колиска українського козацтва"  номінальною вартістю 50 грн.

Якість карбування монети – “спеціальний анциркулейтед”, маса  в чистоті  – 500,0 г,  діаметр – 85,0 мм,  тираж  -  1 500 штук.

Гурт монети - гладкий із заглибленими написами позначення металу, його проби – Ag 999, маси в чистоті – 500,0 г та логотипом Монетного двору. Елемент оздоблення – локальна позолота (вміст золота в чистоті не менше ніж 0,000930 г).

На аверсі монети угорі розміщено: малий Державний Герб України, напис півколом НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ, зображено фрагмент історико-культурного комплексу “Запорізька Січ”, на передньому плані – позолочена композиція з бандури, козацьких клейнодів і зброї, ліворуч від якої номінал монети – 50/ ГРИВЕНЬ, праворуч – рік карбування монети – 2010.
На реверсі монети розміщено: на тлі орнаментальної смуги довбиша, який б’є у литаври, що використовувалися під час урочистостей та важливих моментів життя козаків, праворуч від яких рядки з поезії Тараса Шевченка “І мертвим, і живим…” – У нас воля виростала,/ Дніпром умивалась,/ У голови гори слала,/ Степом укривалась!/ ТАРАС ШЕВЧЕНКО; над смугою стилізоване зображення острова, над яким напис – Острів Хортиця на Дніпрі – колиска українського козацтва, праворуч напис – ЗАПОРІЖЖЯ/ XVI – XVIII ст.

Автори ескізів: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук. Автори моделей: Святослав Іваненко, Володимир Дем’яненко.

Інша монета – "За твором М.В.Гоголя "Вечори на хуторі біля Диканьки"  омінальною вартістю 50 грн.
Якість карбування монети – “спеціальний анциркулейтед”, маса в чистоті – 500,0 г,  діаметр – 85,0 мм,  тираж  -  до 1 500 штук. Гурт монети –  гладкий із заглибленими написами позначення металу та його проби – Ag 999, маси в чистоті -  500,0  і  логотипом Монетного двору.   

Елементи оздоблення монети – сапфір жовтий масою 0,06 карата, локальна позолота (вміст золота  –  0,000048 г).

На аверсі монети в гротескному стилі зображено кругову композицію “розповідач і слухачі”, що складається з персонажів твору “Вечори на хуторі біля Диканьки”, у центрі якої – портрет М.Гоголя з пером  у руці,  та розміщено:  угорі – малий Державний Герб України, написи півколом  НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ,  унизу – 50 ГРИВЕНЬ.

На реверсі монети в гротескному стилі зображено по колу композицію, що ілюструє повість “Ніч перед Різдвом”, у центрі – різдвяна зірка зі свічкою всередині, полум’я якої імітує жовтий сапфір. Під зіркою півколом розміщено напис “НІЧ ПЕРЕД РІЗДВОМ”.

Художники:  Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.
Скульптори: аверс –  Володимир Атаманчук, реверс – Володимир Дем’яненко.

Початкова ціна для продажу вищезазначених монет встановлюється на рівні роздрібної ціни Національного банку України, яка діятиме на день проведення аукціону.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ