Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

США і Британія офіційно звинуватили КНДР у постачання зброї вагнерівцям

США стверджують, що російська група Вагнера закупила північнокорейську зброю для війни в Україні. Пхеньян усе заперечує.
Кім Чен Ин (фото: REUTERS)

Про це пише Reuters.

Представник Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що «ПВК Вагнера» отримала першу поставку від КНДР минулого місяця. За його словами, це не змінить динаміку бойових дій.

"За оцінками Сполучених Штатів, в Україні працює 50 000 співробітників Вагнера, включаючи 10 000 контрактників і 40 000 засуджених, набраних з російських в'язниць", – додав Кірбі.

За інформацією видання, ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, близький соратник президента росії путіна, сказав, що Кірбі має звичку робити заяви, засновані на припущеннях.

"Всі знають, що Північна Корея вже давно не постачає ніякої зброї Росії. І навіть не робилося таких зусиль", – сказав він у заяві.

Офіційний Пхеньян звинувачення відкидає. Міністерство закордонних справ назвало їх "безпідставними» і «найабсурднішим відволіканням уваги, яке не варте коментарів чи тлумачень". Відомство звинуватило США у війні росії проти України та засудило надання летальної зброї ЗСУ.

Британія також опублікувала інформацію щодо поставок зброї найманцям. На сайті уряду вказано, що КНДР такими діями порушує резолюції Ради безпеки ООН.

"Великобританія підтримує оцінку США про те, що Північна Корея завершила поставку зброї росії для використання Групою Вагнера, яка заплатила за це обладнання та має тисячі військових в Україні. Це явне порушення резолюцій Ради безпеки ООН. 

Той факт, що президент путін звертається за допомогою до Північної Кореї, є ознакою відчаю та ізоляції росії. Ми працюватимемо з нашими партнерами, щоб переконатися, що Північна Корея заплатить високу ціну за підтримку незаконної війни Росії в Україні", – запевнив міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ