Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

США не братимуть участь у створенні "зони безпеки" в Сирії

Міністр оборони США Марк Еспер заявив, що американські військові не братимуть участь в створенні так званої ʺзони безпекиʺ на півночі Сирії.

Раніше президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина створить пости для спостереження по всій північній частині Сирії. Він зазначив, що так планує створити ʺзону безпекиʺ, - передає Громадське з посиланням на Reuters.

ʺЖодні американські сухопутні війська не братимуть участь у створенні ʺзони безпекиʺ, проте ми підтримуватимемо контакт із Туреччиною та Сирійськими демократичними силамиʺ, — сказав Еспер.

Міністр оборони США зазначив, що Туреччина повинна дотримуватися угоди щодо припинення вогню і забезпечити безпеку для людей в районах, контрольованих турецькими силами.

Нагадаємо, влада Туреччини погодилась на пропозицію Сполучених Штатів призупинити військову операцію на півночі Сирії.

Пенс: Туреччина погодилася призупинити операцію у Сирії

Турецькі сили призупинять усі операції на 120 годин, а США сприятимуть ʺвпорядкованому виводуʺ курдських сил. 

Раніше Ердоган заявив, що не збирається вести переговори з сирійськими курдами та зупиняти військову операцію в Сирії. Ця заяву прозвучала напередодні візиту до Анкари віце-президента США Майка Пенса.

США вже запровадили санкції проти Туреччини через наступ у Сирії.

9 жовтня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив про те, що турецькі війська розпочали операцію ʺМирна веснаʺ на півночі Сирії, де розташовані курдські сили. У зв’язку з цим автономний уряд сирійських курдів оголосив триденну загальну мобілізацію.

Туреччина офіційно оголосила про початок військових дій у Сирії

Офіційно Анкара обіцяє створити на півночі Сирії зони безпеки, але фактично турки хочуть очистити від курдів райони на схід від річки Євфрат, що межують з Туреччиною. У цій зоні зокрема планують поселити частину сирійських біженців, які зараз проживають у Туреччині.

Курди, зі свого боку, домовились з режимом Башара Асада, що урядова армія Сирії перекине війська на північ країни для протистояння Туреччини.

Курди є союзниками США у регіоні, але президент Дональд Трамп оголосив про вивід американських військ з Сирії. Вони не братимуть участі в операції Туреччини, але й не перешкоджатимуть.

У зв’язку з цим Трампа звинуватили у зраді курдів через те, що він ʺкинув їх напризволящеʺ. Сам глава Білого дому заперечує це, наголошуючи, що США продовжують підтримувати курдів фінансово та постачають їм зброю.

У своєму Twitter Трамп написав, що США та Туреччина мають ʺдуже гарніʺ відносини, але він застерігає Анкару від будь-яких ʺнеобґрунтованих та непотрібних бойових дійʺ, погрожуючи руйнівними наслідками для економіки Туреччини та курсу валюти країни.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ