Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

США не будуть укладати з Росією новий договір з контролю над озброєнням

Нинішня адміністрація США на чолі з президентом Дональдом Трампом не розглядає можливість укладення з Росією нового договору з контролю над озброєннями, який не передбачає режиму перевірки його виконання.

Про це повідомили у вівторок заступник держсекретаря США з контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Андреа Томпсон і помічник заступника американського міністра оборони з політичних питань Девід Трахтенберг, пише видання Сегодня.ua.

Питання на цю тему їм було поставлено на слуханнях у комітеті із закордонних справ Сенату Конгресу США. Сенатор Крістофер Кунс (демократ, від штату Делавер) поцікавився, чи вивчає уряд США варіант підготовки разом з Росією нового договору з контролю над озброєннями, який би не припускав строгих заходів верифікації. Законодавець пояснив, що має на увазі, зокрема, приклад російсько-американського Договору про скорочення стратегічних наступальних потенціалів від 2002 року. "Ні, сер", – відповіла Томпсон. "Наскільки я знаю, ні, сенатор", – сказав у свою чергу і Трахтенберг.

У зв'язку з цим Томпсон підкреслила, що не стала б рекомендувати виконавчій гілці влади США підписувати таку угоду. "Я б не стала. Я б хотіла гарантувати, що заходи верифікації інтегровані в будь-який договір, укладення якого ми домагаємося", – заявила заступник керівника американського зовнішньополітичного відомства.

Обговорення цієї теми йшло в розвиток питання про долю російсько-американського Договору про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО). Трамп в лютому 2017 року критикував ДСНВ, але згодом Білий дім сигналізував, що не виключає продовження договору.

Раніше експерти відзначали, що найбільше занепокоєння викликає ризик розірвання Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності між США і РФ.

У 2017 році виповнилося рівно 30 років з тих пір, як 8 грудня 1987-го Горбачов і Рейган домовилися не проводити, не випробовувати та не розгортати балістичні та крилаті ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 км) і малої (від 500 до 1000 км) дальності. У підсумку, до 1991 року Росія і США ліквідували близько 2700 ракет.

Ще в 2014 році США звинуватили Росію в односторонньому порушенні Договору про РСМД, яка проводила випробування забороненої крилатої ракети, а вже в 2017-му розмістила в Калінінградській області оперативно-тактичні ракетні комплекси "Іскандер-М". Їх дальність польоту перевищує дозволені Договором про РСМД 500 км.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ