Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

США офіційно визнали геноцид вірмен

Президент США Джо Байден офіційно визнав, що систематичне вбивство та депортація сотень тисяч вірмен Османською імперією в сучасній Туреччині понад століття тому було геноцидом.

Про це вказано в його заяві, опублікованій на сайті Білого дому, пише Громадське.

«Починаючи з 24 квітня 1915 року, після арешту вірменської інтелігенції та лідерів громад у Константинополі османською владою, 1,5 мільйони вірмен були депортовані та вбиті», — йдеться у заяві.

За його словами, більшість з тих, хто вижив, були змушені шукати нові будинки по всьому світу, в тому числі в США. Він зазначає, що за десятиліття вірменські іммігранти збагатили Сполучені Штати «незліченними способами».

«Американський народ вшановує всіх тих вірмен, які загинули в геноциді, що розпочався цього дня 106 років тому», — додав Байден.

У 1915 році влада Османської імперії наказала депортувати вірмен (тоді — найвпливовіша меншина в країні) зі Стамбула, Александретти й Адани. Депортації супроводжувались масовими вбивствами. За різними оцінками, за три роки загинуло від 800 тисяч до 1,5 мільйона вірмен.

Які наслідки матиме заява?

Туреччина, яка є правонаступницею Османської імперії, факт вбивств вірмен визнає, проте категорично заперечує, що це був геноцид. Тож якщо Байден використає слово «геноцид», відносини Анкари та Вашингтона явно погіршаться.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу раніше вже заявив, що слова Байдена не матимуть юридичної сили й лише нашкодять відносинам країн.

А відносини ці не найкращі, адже США були дуже незадоволені тим, що Туреччина купила російські зенітні комплекси С-400. Після цього Вашингтон виключив Туреччину з програми виробництва новітніх винищувачів п'ятого покоління F-35, а також відкликали пропозицію з продажу американських ракетних комплексів Patriot.

Крім цього, на тлі новин про угоду між Москвою та Анкарою обидві палати Конгресу США ухвалили резолюцію щодо геноциду вірмен.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ