Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

США розширять контингент у Сирії

Президент США Барак Обама вирішив збільшити американський військовий контингент у Сирії на 250 осіб, повідомляють західні інформагенції з посиланням на високопосадовців Білого дому.

Очікується, що Обама офіційно оголосить про своє рішення в понеділок, виступаючи у німецькому місті Ганновер, куди він прибув для переговорів з європейськими союзниками.

Зараз у Сирії перебувають близько 50 американських бійців спецпризначення. Після розширення чисельність контингенту зросте до 300 осіб, тобто ушестеро.

США борються з ІД переважно шляхом авіаударів. Обама неодноразово заявляв, що не збирається починати повноцінну наземну операцію, але не бачить перешкод для надсилання в Сирію загонів спецпризначення.

Газета Wall Street Journal з посиланням на власні джерела стверджує, що більшість військових, яких відправлять до Сирії, також будуть спецпризначенцями, але разом із ними поїде медичний персонал і служби постачання.

Розширення військової присутності в Сирії обговорюються уже кілька тижнів.

Радники Обами вважають, що такий крок дозволить більш ефективно боротися з бойовиками екстремістського угруповання "Ісламська держава".

Минулого тижня Пентагон вже оголосив, що до Іраку надішлють 217 додаткових військових, а також вісім вертольотів "Апач". Це перше значне розширення американського контингенту в країні за останній рік.

Раніше Обама виключив надсилання американських наземних військ у Сирію.

"Для США чи Британії це було би помилкою... надіслати наземні війська і скинути режим Асада", - сказав він в інтерв'ю BBC.

На думку Обами, угруповання "Ісламська держава" не подолають у ті дев'ять місяців, які йому залишилися на посту президента.

"Але ми можемо повільно стискати простір, у якому вони діють", - додав лідер.

За словами президента, ситуація в Сирії є "вкрай складною". "Не думаю, що тут є якісь прості рішення", - сказав він.

"Саме лише військове рішення - і, звісно, розгортання наземних військ - не допоможе розв'язати довготермінові проблеми у Сирії", - додав лідер.

За п'ять років конфлікту в Сирії загинули щонайменше 250 тисяч людей, мільйони були змушені тікати від боїв.

Від лютого в країні триває непевне перемир'я між урядовими силами та не-джихадистською опозицією. Але у США та ООН є побоювання, чи воно триватиме.

Наступного тижня у Женеві продовжаться переговори між сирійським урядом та опозиційними делегаціями, але сторони нещодавно обмінялися взаємними звинуваченнями.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ