Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

США скасували поставки винищувачів F-35 Туреччині

Законодавці Конгресу США офіційно заборонили поставки винищувачів F-35 Joint Strike Fighter турецькій армії, заблокувавши остаточну версію бюджету Пентагону на наступний фінансовий рік. Про це пише The Washington Times.

Палата представників і Сенат прийняли законодавство, яке забороняє поставки передового реактивного винищувача до війська Анкари доти, доки Пентагон не "проведе оцінку значної зміни участі Туреччини в програмі F-35, включаючи потенційну ліквідацію такої участі", заявили законодавці.

Вони також зажадали негайного звільнення американського пастора Ендрю Брансона, а також всіх інших "американських громадян, неправомірно або незаконно затриманих в Туреччині". Документ направляється в Білий дім на підпис президента Дональда Трампа.

Брансон був звинувачений в шпигунстві і зв'язках з терористичною групою. За словами турецьких прокурорів, Брансон нібито працював кліриком Фетхуллахом Ґюленом, який живе в США, з метою повалити президента Туреччини Реджепа Ердогана в 2016 році, а також допомагав забороненій Робочій партії Курдистану або РПК.

Питання поставок F-35 було використане законодавцями Конгресу, щоб чинити тиск на Туреччину в зв'язку з посиленням військових зв'язків з Росією. Минулого тижня головний дипломат США попередив Туреччину про санкції у разі купівлі ракет російського виробництва.

"Ми хочемо, щоб системи, придбані нашими союзниками, як і раніше підтримували наших [інших] союзників", - сказала виконуюча обов'язки помічника держсекретаря з політичних питань Тіна Кайданов.

"Ми хочемо, щоб вони зрозуміли реальні  серйозні недоліки від отримання цього придбання у росіян", - сказала вона.

Державному департаменту ще належить вжити заходів проти Туреччини, союзника НАТО, в зв'язку з її планом з розміщення російської системи ПРО "С-400". Противники "С-400" вважають, що рішення Анкари про придбання протиракетної системи російського виробництва підштовхне Туреччину глибше в сферу впливу Москви на Близькому Сході.

Кайданов додала, що США стурбовані тим, що покупка цих систем у росіян буде підтримувати їх дії на Близькому Сході, у Східній Європі та інших потенційних гарячих точках по всьому світу.

Цей крок також знизить військову операційну сумісність між Туреччиною, союзником НАТО, і її партнерами.

Крім того, заборона поставок винищувачів не дозволить Москві отримати важливі знання про роботу F-35, яка є військовою таємницею Вашингтона.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ