Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

США виходить з ядерної угоди з Іраном

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп оголосив про вихід США з угоди щодо ядерної програми Ірану. Також він вводить санкції проти Тегерана і його партнерів, - ВВС Україна.

Угоду, відому як Спільний всеосяжний план дій, уклали в 2015 році за попередньої адміністрації Барака Обами. Крім Ірану та США, її підписали Велика Британія, Франція, Німеччина, ЄС, Росія і Китай.

Під час виступу в Білому домі, президент Трамп назвав угоду "гнилою", нездатною запобігти появі ядерної зброї в Ірану в недалекому майбутньому і пообіцяв відновити жорсткі санкції, які впливають на ядерну діяльність Тегерана.

"Будь-яка країна, яка допомагає Ірану в його прагненні здобути ядерну зброю, також може потрапити під жорсткі санкції Сполучених Штатів", - додав пан Трамп.

Раніше лідери Великої Британії, Франції та Німеччини підтримали чинну ядерну угоду з Іраном і заявили, що це найкращий спосіб зупинити нарощування зброї у цій країні.

Президент Трамп мав вирішити до 12 травня, чи відмовляться США від угоди.

У 2015 році він сильно критикував цю міжнародну угоду, підписану Іраном, США, Великою Британією, Францією, Китаєм, Росією та Німеччиною як "одну з найгірших, які він бачив".

Пан Макрон та пані Меркель намагалися переконати президента США не відмовлятися від угоди під час візитів до Вашингтона минулого місяця.

Ядерну угоду уклали в 2015 році Іран, США, Велика Британія, Німеччина, Франція, Китай та Росія. Цей договір передбачає відмову від розробки Тегераном ядерної зброї в обмін на зняття економічних санкцій, в тому числі - заборони на міжнародну торгівлю нафтою.

Згідно з домовленістю, відомої як Спільний всеосяжний план дій (JCPOA), Іран мав різко скоротити кількість своїх центрифуг, що збагачують уран, скоротити свої запаси збагаченого урану і не виробляти уран для зброї.

Провідні європейські країни називають угоду з Іраном важливим фактором міжнародної безпеки.

Керівництво США та Ізраїлю, вважає, що досягнута угода не дає твердих гарантій відмови Ірану від розробки ядерної зброї.

Раніше США та європейські союзники Вашингтона заявляли, що їм вдалося досягти прогресу з двох питань: отримання міжнародними інспекторами доступу до ядерних об'єктів Ірану і припинення розробки й випробування Іраном балістичних ракет.

В кінці квітня Ізраїль представив, як стверджує прем'єр країни Біньямін Нетаньяху, докази існування тисяч секретних документів, які показують, що Іран брехав про свої наміри в сфері ядерних технологій перед підписанням договору в 2015 році.

Нетаньяху звинуватив Тегеран у проведенні секретних розробок ядерної зброї, що проходять під назвою "Проект Амад", і заявив, що Іран продовжував займатися дослідженнями в цій сфері після того, як у 2003 році проект закрили.

Нетаньяху сказав, що отримані Ізраїлем документи доводять, що Іран зберігав документацію "Проекту Амад", аби в майбутньому використовувати їх для розробки ядерної зброї.

Іран назвав Нетаньяху брехуном і заявив, що його ядерна програма носить виключно мирний характер.

Проте держсекретар США Майк Помпео назвав документи справжніми і заявив, що ядерна угода 2015 року побудована на брехні.

ВВС Україна 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ