Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

США виведуть понад п'ять тисяч військових з Афганістану

Кількість американських солдатів в Афганістані скоротиться до 8,6 тисячі, повідомив президент США Дональд Трамп. Переговори між Вашингтоном та талібами тривають.

США виведуть понад п'ять тисяч своїх військових з території Афганістану, повідомив у четвер, 29 серпня, американський президент Дональд Трамп. "Ми скоротимо кількість військових до 8,6 тисячі", - сказав він в ефірі телеканалу Fox News. Наразі в Афганістані перебувають 14 тисяч американських військових, - передає DW.

Трамп також сподівається на швидке укладення угоди між Вашингтоном та ісламістським рухом "Талібан", однак не знає, коли саме це може відбутися. "Хто знає, чи це відбудеться", - зазначив він. Американський президент також зазначив, що навіть після досягнення угоди з талібами американські сили, зокрема, спецслужби, будуть присутні в Афганістані.

Президент США однак наголосив, що якщо терористичні угрупування знов нападуть на США з Афганістану, "ми повернемося із силою, якою вони ніколи не бачили". Водночас він додав: "Я не бачу, щоб це відбувалось".

28 серпня "Талібан" також повідомив про можливість швидкого завершення переговорів з Вашингтоном. "Ми сподіваємось отримати хороші новини для нашої мусульманської нації, що прагне незалежності", - сказав один з представників руху, передає агенція Reuters.

Джерела у Кабулі повідомляють, що США та "Талібан" погодились, що американські військові мають бути виведені з Афганістану протягом 14-24 місяців.

На даний час таліби контролюють майже половину території Афганістану і є потужнішими, ніж будь-коли з часу початку військової операції США в країні у жовтні 2001 року. До цього часу вони відмовлялися вести прямі перемовини з чинним афганським урядом, вважаючи його маріонеткою США. Утім, вони неодноразово заявляли, що сядуть за стіл переговорів з будь-яким афганцем, навіть державним чиновником, але як пересічним громадянином, а не представником влади.

Зараз в Афганістані дислокуються близько 14 тисяч американських військовослужбовців. Більшість з них займаються підготовкою і консультуванням афганських військових. Починаючи з 2001 року, в Афганістані загинули близько 2300 американських військових, а понад 20 тисяч дістали поранень.

Нагаадємо, нещодавно з’явилось повідомлення про те, що Трамп засумнівався в необхідності військової допомоги Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ