Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

США закликали Туреччину і курдів припинити бої на півночі Сирії

США називають «неприйнятними» збройні сутички на півночі Сирії, не спрямовані на боротьбу з екстремістським угрупованням «Ісламська держава». Про це йдеться в поширеній 29 серпня заяві Міністерства оборони США.

Пентагон закликає всі сторони, які беруть участь у боях, вступити в діалог для спільної боротьби проти «ІД».

«Сполучені Штати не залучені до цих дій, вони не координувалися з силами США, і ми їх не підтримуємо. Тому ми закликаємо всі причетні сторони відступити, вжити заходів для вирішення конфлікту і відкрити канали спілкування», – заявив у Twitter Бретт Макгурк, спецпредставник президента США по боротьбі з угрупованням «Ісламська держава».

Бої на півночі Сирії між турецькими військовими і загонами сирійської опозиції, з одного боку, і курдськими повстанцями – з іншого, розгорілися минулого тижня, після того, як Туреччина оголосила про початок військової операції на півночі сирійської провінції Алеппо.

В Анкарі заявляють, що мета операції – боротьба як з «Ісламською державою», так і з курдськими «Загонами народної самооборони», які Туреччина називає «терористичними», а США підтримує у рамках коаліції по боротьбі з ісламістами.

І Анкара, і США закликали курдських бійців залишити територію, яку вони контролюють на захід від річки Євфрат, і відступити на схід.

Водночас раніше 29 серпня ЗМІ повідомляли, що бійці курдських загонів самооборони накопичували сили біля Манбіджа, який вони два тижні тому відбили в бойовиків «Ісламської держави» після 10-тижневої операції за підтримки авіаударів США.

Речник курдських «Загонів народної самооборони» (YPG) заперечив ці повідомлення, заявивши, що «до Манбіджа не посилають ніяких сил YPG».

У боях на північ від Манбіджа втрати несуть обидві сторони, правозахисники повідомляють і про загибель мирних жителів при бомбардуваннях і артобстрілах.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ