Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

США запровадили санкції проти іранських космічних агенцій

Сполучені Штати 3 вересня запровадили санкції проти трьох іранських організацій, відповідальних за дослідження космосу.

Про це оголосило міністерство фінансів США. Ідеться про Іранське космічне агентство, Центрі космічних досліджень та Інститут досліджень в галузі аеронавтики, - передає Радіо Свобода.

Держсекретар США Майк Помпео, коментуючи санкції, заявив, що іранські космічні агенції прямо пов'язані з програмою розвитку балістичних ракет.

Сполучені Штати побоюються, що під прикриттям космічної програми Іран може розробляти носії, здатні загрожувати США, в тому числі потенційно і ядерною зброєю.

Помпео наголосив, що санкції є попередженням для міжнародного наукового співтовариства, що йому не слід співпрацювати з Іраном у космічній сфері.

Минулого тижня супутникова зйомка зафіксувала вибух на іранському космодромі імені імама Хомейні на півночі країни. Там готувалася до запуску ракета-носій з телекомунікаційним супутником "Нахід-1". Президент США Дональд Трамп розмістив знімок імовірного місця вибуху в твіттері, наголосивши, що Сполучені Штати непричетні до цього.

Іран активно розвиває космічну і ракетні програми, запустивши в космос кілька супутників і зумівши відправити в суборбітальний політ мавпу і повернути її на Землю. Влада США вважає, що космічна програма Тегерана порушує резолюцію Ради безпеки ООН, яка закликає країну не розробляти балістичні ракети.

Нагадаємо, нещодавно США перенесли запровадження санкцій щодо Huawei.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ