Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Стартувала безстрокова акція «Україна без сексизму»

Стартувала безстрокова акція «Україна без сексизму». Про це повідомила голова Ліги захисту прав жінок «Гармонія рівних» Олександра Веденьєва.

Ліга захисту прав жінок «Гармонія рівних» запускає новий соціальний проект «Україна без сексизму». В рамках проекту буде створена розгалужена мережа антисексистських інспекторів, які відслідковуватимуть факти сексизму в столиці та регіонах. Дана інформація буде оприлюднена та систематизована й по кожному випадку Ліга захисту прав жінок звернеться до компетентних державних установ. Результатом кампанії стане зменшення кількості сексистстської продукції в рекламі, у ЗМІ, а також кількості сексистських висловлювань публічних осіб.

«Під час експертного опитування, яке провела наша організація, фахівці оцінили рівень сексизму й мізогінії в Україні на рівні 7,1 бала за десятибальною шкалою. Достатньо вийти на вулицю й поглянути на біл-борди чи сіті-лайти, увімкнути телевізійну рекламу, послухати наших політиків, і ми побачимо парадоксальну ситуацію – в країні, де перемогла Революція гідності, зовсім не поважають гідність її громадян», - переконана Олександра Веденьєва.

За її словами, головна проблема України – це відсутність реакції на факти сексизму як з боку влади, так і з боку суспільства.

«Ми запускаємо проект «Україна без сексизму» для того, щоб пролити світло на проблему, вивести з напівтіні, показати людям її масштаб. А також для того, щоб спровокувати дієву зворотну реакцію з боку осіб, які вчинили сексистську дію. Якщо це рекламодавець, то він повинен зняти ганебну рекламу. Якщо це медійна особа, то вона має публічно вибачитись за своє висловлювання. Лише таким чином ми прийдемо до рекламної та інформаційної гігієни, до поваги щодо усіх членів суспільства незалежно від гендерної приналежності», – заявила Олександра Веденьєва.

Заступник директора Інституту соціальних технологій «Соціополіс» Сергій Літвінов наголосив, що в рамках антисексистської кампанії потрібно звернути особливу увагу на засоби масової комунікації.

«Щоб знизити суспільний вплив дискримінаційних стереотипів, слід максимально очистити інформаційний простір від образів, слоганів та повідомлень, які ці стереотипи пропагують, а також закрити доступ до нього особам і організаціям, що їх свідомо та систематично поширюють.Особливе значення це має у випадку лідерів громадської думки – «топових» політиків, журналістів, громадських активістів. Проте, слід діяти в рамках демократичної правової держави, без шкідливих примусових заходів. Це можна зробити завдяки активізації зусиль громадянського суспільства, координації громадських об’єднань й активістів, всіх небайдужих громадян з метою ефективного використання існуючих правових інструментів та громадської думки для викорінення проявів сексизму», - заявив Сергій Літвінов.

Він відзначив, що в країнах Європи та Північної Америки соціальне унормування, пов’язане з «нульовою толерантністю» до сексизму, відбулось протягом останніх 30-40 років.

«Цей шлях потрібно пройти і Україні, причому в значно коротші терміни. Адже на наше глибоке переконання, Українамайбутнього – це країна без сексизму», – підсумував заступник директора Інституту соціальних технологій «Соціополіс».

Координаторка проекту «Україна без сексизму» Юлія Макарова проінформувала громадськість про те, що усі бажаючі можуть долучитись до акції.

«Кампанія «Україна без сексизму» є відкритою для усіх бажаючих. Для того, щоб долучитись варто лише зайти насторінку Ліги захисту прав жінок «Гармонія рівних» в мережі фейсбук, заповнити форму учасника акції та завантажити інформацію, яка підверджує факти сексизму. Це може бути фото, відео, скан документу чи інша інформація. Ліга захисту прав жінок оперативно оприлюднить прояви сексизму на своїй сторінці і щотижнево надаватиме підсумковий звіт, де буде викладена узагальнена інформація від наших інспекторів по всій Україні», – повідомила Юлія Макарова.

Регіональна координаторка Ольга Стрепоченко відзначила, що українське суспільство значно недооцінює проблему сексизму.

«Минулорічні дослідження Центру Разумкова свідчать, що 52% чоловіків і 48% жінок вважають, що сексизму в Україні не існує. Проте, щодня в ЗМІ та в рекламі ми спостерігаємо ідеалізований образ чоловіків, що формує завищені вимоги до них. Неспівпадіння цих очікувань з реальним життям часто призводить до домашнього насильства, алкогольної, наркотичної залежності та самогубств. Жінок, у свою чергу, зображують тендітними, пасивними, беззахисними, схожими на річ. Саме через це в трудовій діяльності цінуються не розум та професіоналізм, а зовнішні дані», – повідомила ОльгаСтрепоченко.

Вона наголосила, що проблема сексизму є надзвичайно актуальною в регіонах.

«Прояви сексизму нерівномірно розподілені по різним регіонам України. Реакція на такі факти теж різниться. Якщо на заході країни на це звертають більше уваги, то на сході, де присутня проблема війни, на них мало зважають. Щоб виправити цю ситуацію закликаю усіх бажаючих долучитись до безстрокової акції «Україна без сексизму» й стати нашими антисексистськими інспекторами на місцях» – заявила Ольга Стрепоченко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ