Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Стефанишин вважає необ’єктивним можливе подорожчання цукру

Заступник голови ЛОДА з питань АПК Іван Стефанишин вважає необ’єктивним можливе подорожчання цукру. Про це він заявив у коментарі „Гал-info”.
За його словами, коливання на ринку цукру можуть відбутися в межах 10%, що спричинено сезонністю явища. Однак він вважає, що зараз це питання не на часі і всі заяви пов’язані з підняттям ціни на цукор, є нічим іншим як нагнітанням ситуації.
„Та ціна, яка є зараз, вона економічно обґрунтована і стала. На неї не впливає ні подорожчання газу, ні інші чинники. Цукру є достатньо і питання про підняття ціни не стоїть”, — зазначив Іван Стефанишин.

Якщо ж стрибок цін таки відбудеться, то за словами Івана Стефанишина, це питання ЛОДА виріщуватиме спільно з Аграрним фондом, але вже зараз заступник голови ЛОДА обіцяє, що стрибка цін на 25%, як це було минулого року, не буде.
Натомість Мінагрополітики пропонує Аграрному фонду здійснювати продаж цукру з державного продовольчого резерву за максимальними закупівельними цінами. Про це йдеться в проекті розпорядження Кабміну, розробленому Мінагрополітики і розміщеному на його офіційному сайті. У Мінагрополітики вважають, що подальші закупівлі цукру за мінімальною ціною 2 850 грн/т неможливі, тому що оптово-відпускні ціни в даний час знаходяться у межах 3 800 – 3 910 грн/т. При цьому МінАП нагадує, що червні-липні очікується сезонне зростання споживання цукру, який може стати причиною підвищення оптових і роздрібних цін.
У відомстві уточнили, що недостатня кількість цукру в резерві (25,2 тис. тонн) не дає можливості Аграрному фонду істотно впливати на рівноважну ціну продукту на ринку, тому цукор з продрезерву повинен бути реалізований з метою накопичення Аграрним фондом засобів для наступного формування продрезерву і часткового задоволення сезонної необхідності в даному товарі.
Максимальні ціни на об'єкти державного цінового регулювання встановлені відповідно до розпорядження Кабміну у розмірі 108,7% від мінімальної закупівельної ціни.
Асоціація цукровиробників «Укрцукор» прогнозує валовий збір цукрового буряка в 2006 році в об’ємі 20-21 млн тонн, або 2-2,5 млн тонн цукру. За даними «Укрцукру», економічних підстав для зростання цін на цукор зараз немає, оскільки запасів цього продукту на внутрішньому ринку достатньо для внутрішнього споживання до кінця цього сезону. Крім того, посівні площі буряка під урожай 2006 року (більше 780 тис. га) показують, що дефіциту цукру в наступному сезоні теж не буде.
У 2005 році урожай цукрового буряка становив 16,4 млн тонн, або 1,9 млн тонн цукру. Місткість внутрішнього ринку товару фахівці оцінюють в 2 млн тонн в рік.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ