Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Спорт

Степан Родак: «Шахтар» займається переманюванням молодих футболістів

Степан Родак: «Шахтар» займається переманюванням молодих футболістів. Повідомила прес-служба Львівського училища фізичної культури.

Тривожна звістка надійшла з Львівського училища фізичної культури. Учень 9 класу відділення футболу Владислав Чиж забрав шкільні документи і подався у смт.Щасливе, де сьогодні базується академія донецького «Шахтаря». Це вже не перший випадок, коли функціонери та тренери іменитого клубу займаються переманюванням молодих перспективних футболістів. Ситуацію прокоментував директор училища, заслужений працівник фізичної культури і спорту України, Степан Родак.

- Так, насправді. Наприкінці січня до мене підійшов батько Владислава з заявою про видачу шкільних документів і на моє запитання про причину в категоричній формі відповів, що син їде у донецький «Шахтар», а на підтвердження додав довідку Щасливського навчально-виховного комплексу, що Владислав буде зарахований на навчання у цей навчальний заклад. Як відомо, саме у цій школі здобувають освіту молоді футболісти донецького клубу.

- Степане Михайловичу, чи виходив хтось на Вас або на керівництво ФК «Карпати», з яким Ви маєте договір про співпрацю і спільно створили академію футболу «Карпати»?

- Абсолютно ні. Все, як я розумію, вирішувалося на рівні батьків. Наскільки мені відомо, окрім Чижа представники клубу виходили і на іншого дев'ятикласника Вадима Мельнійчука, але той відмовився. А це взагалі аморально вести розмови з неповнолітніми дітьми. Але знаєте, така практика звична для цього клубу – все робити по-злодійськи. Це не перший подібний випадок. Так вони поступили у свій час з Тарасом Качарабою. Довгий час переманювали Олексія Гуцуляка і Володимира Сеницю. В мене до цього часу збереглися доповідні записки вчителів футболуТараса Павліша і Івана Павлюха, де вони пишуть як селекціонери «Шахтаря» під час фінальних змагань чемпіонату України серед юнаків «опрацьовують» їхніх вихованців Юрія Яструба, Тараса Качарабу, Ореста Дацишина, Олексія Гуцуляка, Володимира Сеницю. Така сама історія мала місце зМихайлом Писком, Сергієм Лєнделом, Тарасом Пучковським,Дмитром Романчуком, Володимиром Гладким і багатьма іншими. В 2011р. ми навіть зверталися листом до генерального директора Сергія Палкіна, щоб клуб припинив цю ганебну практику, але все намарно.

- Але ж існує, напевно, якась етика взаємовідносин між професійними клубами, повага один одного в межах професійної прем’єр-ліги, якщо вже Ваш заклад не сприймається всерйоз?

- Знаєте, в донецьких завжди була своя «етика». Результати її бачимо сьогодні не тільки в спорті. А в футболі це яскраво проявилося на прикладах з Дмитром Чигринським та Тарасом Качарабою. Хлопці вже мали чинні угоди з клубом «Карпати», але на це ніхто не зважив. Нічого не могли вдіяти проти цього «беспредєлу» і органи футбольного правосуддя. Коли генеральний директор клубу Юрій Дячук-Ставицький звернувся до одного з працівників селекційної служби донецького клубу відносно його дзвінків до Мельнійчука, той відповів: «у нас так принято».

- І що думаєте робити далі?

- Продовжувати робити свою справу. На футболістові Чижусвіт не зійшовся. Паспорт футболіста Чижа знаходиться в нас і ми його не віддамо. Подивимось, як на це відреагує Федерація футболу України. Адже на підготовку футболіста затрачені немалі кошти, як з боку училища, так і клубу «Карпати».

А при нагоді я хотів би звернутися до молодих футболістів та їхніх батьків, яким мантра «Шахтаря» засліплює очі.

Львівське училище фізкультури нічим не гірше, а в багатьох питаннях має свої переваги. Це ми доводимо своєю багатолітньою працею. У нас налагоджена чітка система роботи як в футбольній підготовці, так і в навчальному і виховному процесах.

Разом з ФК «Карпати» ми створили академію футболу «УФК-Карпати», напрацювали сучасну методику підготовки юних футболістів, яка увібрала в себе передовий досвід кращих європейських шкіл.

В училищі велика увага приділяється загальноосвітній підготовці та національному вихованню. Наші випускники поступають до провідних вищих навчальних закладів не тільки в Україні.

Як наслідок, наші команди на рівних конкурують і з «Шахтарем», і з київським «Динамо». Ось нещодавно команда«УФК-Карпати» (U-16) посіла ІІ місце на Зимовому кубку ДЮФЛ, поступившись лише на останніх хвилинах команді «Динамо». А «Шахтар» у фінальну «вісімку» взагалі не потрапив.

Наші хлопці грають у юнацьких збірних України всіх вікових груп і тренери збірних із задоволенням працюють з ними. Назву тільки декілька прізвищ: Амбросій Чачуа, Дмитро Кльоц,Олексій Гуцуляк, Володимир Сениця, Олексій Січ, Петро Харжевський, Сергій Дудинський. Більше називати не буду, щоб зайвий раз не інтригувати селекціонерів донецького «Шахтаря».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ