Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Здоров'я

Степанов представив план дій МОЗ на 2021 рік

Максим Степанов представив план дій МОЗ на 2021 рік щодо фінансування галузі в цілому та програми медгарантій зокрема. Про це повідомили 29 вересня у прес-службі МОЗ.
Фото ЛМР

Міністерство охорони здоров'я пропонує в наступному році реалізувати програму медичних гарантій, яка б гарантовано забезпечила надання відповідних медичних послуг, зокрема з первинної та екстреної допомоги, невідкладної медичної допомоги в умовах стаціонарів та допомоги онкологічним хворим.

Зокрема, у бюджетному запиті на 2021 рік МОЗ закладає на потреби первинної медичної допомоги 23,5 млрд гривень, а на потреби вторинної і третинної медичної допомоги близько 160 млрд гривень. Окрім того, міністерство ініціює 15,08 млрд грн на вакцини проти COVID-19 та збільшення видатків на розвиток трансплантації в Україні до 595,5 млн грн. Цього ж року на операції з пересадки органів було заплановано 112 млн грн, і ця сума станом на зараз майже вичерпана.

“Залишилося 8 млн грн, які ми передали у резерв. На них розраховуємо здійснити першу в історії України пересадку легень, також запланована трансплантація кісткового мозку. Вже зараз бачимо дефіцит коштів, тому заклали більшу суму видатків на наступний рік”, — зазначив міністр.

За словами Максима Степанова, для цього необхідно активно залучати інші недержавні шляхи фінансування: стимулювання розвитку добровільного медичного страхування, активне залучення коштів місцевого бюджету для надання окремих видів медичної допомоги та розширення бази платних послуг.

Крім цього, також пропонується забезпечити більш дієвий контроль щодо якості медичної допомоги, впровадження нових медичних стандартів та клінічних протоколів надання медичної допомоги, залучення громадського контролю. Цей комплекс заходів дозволить побудувати модель системи охорони здоров`я справді орієнтованої на пацієнта та його потреби, з одного боку, та лікаря і медичних працівників з іншого.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ