Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Як більшовики по-звірячому вбили Київського і Галицького митрополита
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Як більшовики по-звірячому вбили Київського і Галицького митрополита

1/2
Сто років тому, 7 лютого 1918 року, більшовики розстріляли біля стін Києво-Печерської Лаври православного митрополита РПЦ (з титулом Київський і Галицький) Володимира (в миру Василій Богоявленський). Він відомий як Священомученик Володимир, якого вважають першим новомучеником за часів радянської окупації України.

Під час першої радянсько-української війни між Радянською Росією і Українською Народною Республікою Київ захопили війська Ради народних комісарів РРФСР. Відтак розпочався час червоного терору та зачисток «ворогів».

7 лютого 1918 року більшовики увірвалися у покої митрополита. На той момент митрополитові було 70 років. Він зазнав знущань та наруги. Після цього російські карателі вивели митрополита за стіни Києво-Печерської Лаври та розстріляли його.

Начебто перед смертю він простив своїх кривдників та благословив їх. Вбивці поглумилися над тілом і після смерті: на ньому виявили велику кількість колотих та вогнепальних ран.

На місці вбивства гетьман Павло Скоропадський встановив пам’ятний знак, але після чергового захоплення Києва більшовики його зруйнували.

Митрополита Володимира поховали у Хрестовоздвиженському храмі на території Києво-Печерської лаври. У 1992 році його зарахували до лику святих.

Нагадаємо, що наразі Російська православна Церква займає досить лояльну позицію стосовно радянської влади, навіть незважаючи на звірства, які чинили більшовики стосовно їхнього духовенства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ