Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Заборонити РПЦ в Україні і деколонізувати назви: активісти звернулись до Верховної Ради

Активісти вимагають від Верховної Ради ухвалити закон про заборону діяльності в Україні РПЦ та постанову про перейменування понад 330 населених пунктів.

Відповідну спільну заяву із вимогою до української влади підписали понад 20 громадських організацій, рухів та спільнот. Опублікували її 28 травня 2024 року на офіційній сторінці руху добровольців “Простір свободи” у Facebook. 

Громадські активісти звертають увагу на необхідність ухвалити законопроєкт 8371 “про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій”, проголосований у першому читанні в жовтні 2023 року. Через пів року, у квітні 2024, документ вдосконалили. Тепер він передбачає заборону діяльності РПЦ, позбавляє права користуватися державним і комунальним майном релігійні організації, які не розірвуть свій зв’язок із Москвою, а також спрощує переходи православних громад з московської церкви в українську.

Тоді парламентський комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики схвалив текст законопроєкту для другого читання. Проте сьогодні, як зазначають активісти, керівництво парламенту і фракції “Слуга народу” блокує винесення законопроєкту на пленарне засідання. 

“Для зволікання з розглядом законопроєкту вигадуються найрізноманітніші приводи – від закликів почекати тієї чи іншої події до пропозиції відправити проєкт на третє читання (процедура, яку Верховна Рада практично ніколи не застосовує і яка гарантовано поховає законопроєкт)”, - зазначають активісти у заяві. 

Важливо, що блокування законопроєкту відбувається попри думку більшості громадян (63%), які вважають, що церкву московського патріархату в Україні необхідно повністю заборонити. Ще 20% – підтримують позицію про значне обмеження діяльності РПЦ. Такими є результати досліджень Київського міжнародного інституту соціології.

“Не зважає керівництво монобільшості й на резолюцію Парламентської Асамблеї Ради Європи, що закликає «ставитися до Патріарха Кирила та ієрархії Російської Православної Церкви як до ідеологічного продовження режиму Володимира Путіна, який є співучасником воєнних злочинів та злочинів проти людяності, вчинених від імені Російської Федерації та ідеології “русского мира”, – пишуть активісти. 

Окрім цього, представники громадськості закликають Верховну Раду припинити блокування та ухвалити постанову №11188 «Про перейменування окремих населених пунктів та районів». Вона передбачає перейменування понад 330 міст, сіл, селищ і районів. Розробляли постанову Український інститут національної пам’яті, Комісія зі стандартів державної мови, місцеві громади та академічні інститути. 

“Такі дії партії влади є обурливими і не можуть мати виправдань”, - зазначають активісти та вимагають від керівництва парламенту та правлячої більшості винести на найближчий пленарний тиждень і ухвалити в цілому законопроєкт №8173 і проєкт постанови №11188. 

Заявники звернулись до народних депутатів України, аби вони проголосувати в цілому за відповідні проєкти. Також активісти закликали кожну парламентську фракцію та групу публічно підтримати ці законопроєкти і домагатися їх невідкладного розгляду, а у разі спроб не включити їх до порядку денного пленарного засідання “провести голосування на Погоджувальній раді відповідно до частини 10 статті 73 Регламенту Верховної Ради України і максимально широко поінформувати громадян України про результати цього голосування”.

Активісти пояснили, що оскільки відповідно до регламенту рішення Погоджувальної ради приймаються голосами фракцій, які в сумі мають більшість мандатів у парламенті, рішення залежить від того, як проголосує представник фракції “Слуга народу”.

Як повідомляло Гал-інфо, сьогодні аналогічне звернення на своїй сторінці у Facebook опублікував народний депутат Верховної Ради України Володимир В’ятрович.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ