Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Столтенберг розповів, що очікує від саміту НАТО суттєвої допомоги для України

Генсек НАТО Єнс Столтенберг очікує, що на Вашингтонському саміті члени Альянсу погодять суттєвий пакет допомоги Україні, який складатиметься з п'яти елементів.
Єнс Столтенберг

Про це він сказав на пресконференції, передає Суспільне. 

"Один з них — командування НАТО для надання Україні допомоги в галузі безпеки і тренувань. Також довгострокове зобов'язання продовжувати і підтримку України. Нові оголошення про негайну військову підтримку, в тому числі ППО, і нові двосторонні угоди у сфері безпеки між членами НАТО і Україною, і, нарешті, що ми посилимо те, що ми робимо для забезпечення повної оперативної сумісності і між ЗСУ і силами НАТО, разом з новим центром підготовки і оцінки в Польщі", — сказав Столтенберг.

За словами генсека НАТО, разом ці п'ять елементів становлять міцний міст для України до членства в Альянсі.

Він також переконаний, що члени Альянсу підтвердять своє зобов'язання щодо того, що Україна стане членом НАТО.

"По-перше, щодо точних формулювань, я очікую, що члени Альянсу узгодять рішучий меседж щодо членства України, точне формулювання, щодо якого я утримаюсь від коментарів, доки ми не матимемо узгодженої заяви. Переговори тривають, і я впевнений, що ми узгодимо заяву пізніше сьогодні і тоді я зможу заглибитися в деталі", — сказав Столтенберг.

Він також нагадав, що у квітні президент України Володимир Зеленський розмовляв з міністрами оборони країн-членів Альянсу і попросив більше можливостей для ППО.

"Ми пообіцяли наполегливо працювати над цим, і члени Альянсу наполегливо працювали і зараз ми маємо вчорашню заяву президента Байдена і кількох інших членів Альянсу про те, що вони будуть зможуть доставити п'ять нових передових стратегічних систем ППО зі США, Італії, Румунії, Нідерландів, а також від ще одного члена Альянсу. І, звичайно, це значний внесок. На додаток до цього ми також гарантуємо, що вони матимуть більше оборонних систем тактичної оборони, в тому числі NASAMS", — сказав генсек НАТО.

Столтенберг також наголосив, що союзники продовжать шукати можливості "зробити ще більше на додаток до цього".

9 липня у Вашингтоні розпочався 75-ювілейний Саміт НАТО. Окрім 32 членів Альянсу, на заході будуть представники 35 країн-партнерів, зокрема й Україна. Серед ключових тем саміту — захист Альянсу на тлі російської агресії в Україні, колективна оборона, військова присутність на східному фланзі НАТО та ядерне стримування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ