Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Столтенберг зреагував на заяву Китаю й Росії стосовно розширення НАТО

Генсек НАТО Єнс Столтенберг, коментуючи заяву керівників Китаю і РФ з вимогою утриматися від розширення Альянсу, наголосив на праві держав самим вирішувати питання власної безпеки.

Як передає Укрінформ, про це Столтенберг сказав в ефірі каналу MSNBC.

«Фундаментально, ідеться не про розширення НАТО, а про повагу до права будь-якої суверенної держави обирати свій шлях, включаючи те, чи хочуть вони належати до Альянсу - чи ні. НАТО поважає ці незалежні, вільні та суверенні рішення і ніколи не примушувало інші країни входити до Альянсу. Але багато країн через демократичний процес ухвалювали, що вони мають бути частиною НАТО», - розповів Столтенберг.

Він зазначив, що розширення НАТО впродовж минулого десятиліття було історією великого успіху.

«Країни Центральної та Східної Європи приєдналися до Альянсу, кількість його членів майже подвоїлася з часів завершення «холодної війни», і це дозволило поширити свободу й демократію в Європі. Тож ідеться про повагу суверенного вибору незалежних держав, про неповернення до сфер впливу, коли великі держави вирішують, що саме менші можуть робити, а що ні», - наголосив генсек НАТО.

Читайте також: Російські погрози Україні штовхають Австрію в НАТО – політолог

Як повідомлялося, у п'ятницю голова КНР Сі Цзіньпін і президент Росії Володимир Путін провели зустріч у Пекіні напередодні відкриття Олімпійських ігор.

За підсумками зустрічі Росія та Китай оприлюднили спільну заяву, в якій виступили проти подальшого розширення НАТО.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ