Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Суд у Вільнюсі видав історичний вирок

Совєтів, які 13 січня 1991 року атакували Вільнюську телевежу, суд визнав винними у воєнних злочинах і злочинах проти людяності. Про це повідомляє Польське Радіо.

Окружний суд у Вільнюсі видав вирок у справі про події 13 січня 1991 року. Того ж дня радянська армія штурмувала телевізійну вежу Вільнюса. 14 людей втратили життя, кілька сотень були поранені. Атака була реакцією совєтів на проголошення Литвою незалежності 11 березня 1990 року.

Обвинувачувалися 67 осіб, переважно росіян, білорусів і українців. Більшість із них були засуджені заочно, оскільки Росія і Білорусь відмовилися їх видавати. Росіяни також відкинули прохання Литви допитати Міхаїла Ґорбачова, колишнього лідера Радянського Союзу. Усіх їх Литва звинуватила у воєнних злочинах і злочинах проти людяності.

Серед засуджених є колишній міністр оборони Радянського Союзу Дмітрій Язов, якого суд заочно засудив на 10 років позбавлення волі, і колишній командувач Вільнюського гарнізону радянської армії Владімір Усопчик, якому засуджено 14 років.

Хоча вирок не набрав законної сили, рішення Окружного суду влада Литви назвала історичним. «Ми чекали його багато років. Ми повинні довіряти історичній правді і справедливості», - заявила президент Даля Ґрибаускайте. На її думку, це також є доказом того, що військові злочини та злочини проти людяності не мають строку давності.

Прем'єр-міністр Саулюс Скверняліс заявив, що після оголошення вироку можна очікувати інформаційних атак з боку Росії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ