Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Суттєвий внесок Максима Полякова у розвиток аерокосмічної компанії Firefly Aerospace

13 вересня 2023 року відомою американською аерокосмічною компанією Firefly Aerospace було запущено у повітряний простір першу ракету інноваційної розробки Alpha.

У рамках виконуваної місії під назвою Victus Nox відбувся пуск ракети, який був реалізований на замовлення космічних сил Сполучених Штатів Америки. На офіційному сайті компанії представлена детальна інформація про цю подію. У 2017 році український бізнесмен Максим Поляков відбудував компанію Firefly після банкрутства та зробив суттєвий внесок у її розвиток.

Firefly Aerospace – шлях до успіху

Заснування аерокосмічної компанії відбулося у 2017 році. Це зробив відомий український підприємець Максим Валерійович Поляков.

Діяльність аерокосмічної компанії була призупинена ще на початку 2016 року. Основною причиною цього стала відсутність необхідної кількості фінансування для розвитку. Не дивлячись на те, що до закриття компанії залишалося всього декілька тижнів, український підприємець зробив все можливе для того, щоб знайти інвесторів, які допомагали певний проміжок часу утримати підприємство на плаву.

Такий розвиток подій не здивував жодну компанію, яка займається виготовленням розробок у напрямку аерокосмічних винаходів. Це пов'язано з тим, що досить велика кількість компаній не має достатнього фінансування. Але на практиці Firefly Aerospace вдалося втриматися на плаву. Справжнім порятунком став український бізнесмен Поляков Максим, який через декілька місяців після закриття зміг повернути підприємство до нормального стану. Для розвитку було зроблене все можливе, а саме: використання різноманітних бізнес навичок, застосування фінансових надходжень, а також інженерні здібності, які були у спеціаліста.

Інвестування - дієвий поштовх для компанії Firefly Aerospace

Компанія досить активно розвивалась. Робота компанії протягом великого проміжку часу відбувалась за рахунок тісної взаємодії з американською владою, що призводило до отримання контрактів від NASA. У зв’язку з чим відбувалися систематичні перевірки комітетом, який займається іноземними інвестиціями. З точки зору забезпечення безпеки - проблем не виникало. Але через те, що Україна виступає в ролі одного із союзників Сполучених Штатів Америки, після вторгнення Російської Федерації на її територію досить гостро постало питання про загрозу цінних інноваційних технологій, які реалізуються на території країни.

Активна співпраця компанії Firefly Aerospace з новим акціонером відбулася у лютому 2022 року. В якості такого акціонера виступила Industrial Partners. На сьогодні не можна на 100% сказати про ті умови, на основі яких відбувається співпраця. Але варто звернути увагу на те, що досить швидко з посади SEO-спеціаліста було звільнено Тома Маркусика, на заміну якому прийшов Біл Вебер.

Запуск місії Victus Nox

Запуск ракети Firefly Aerospace вважається досить вдалим, не дивлячись на те, що серед усіх запусків космічного об'єкта це вже третя спроба, яку можна дійсно вважати успішною. Нині активно виконується місія Victus Nox, в рамках якої ракеті вдалося вивести на орбіту супутник.

Повідомлення про те, що є потреба у терміновому виконанні поставленої місії надійшло буквально за 24 години до її початку. Цього часу було достатньо для реалізації всіх підготовчих процесів перед запуском ракети у повітряний простір.

Якщо розглядати ключові оновлення, імплементовані компанією, то тут варто зупинитись на програмному забезпеченні. Це досить важливий етап, бо від правильно налаштованої програми залежить розрахунок траєкторії, по якій буде рухатись ракета. Не менш важливою функцією програмного забезпечення є те, що саме воно відповідає за заправлення двигуна паливом та за процедуру транспортування вантажу перед запуском із пускового майданчика.

Потрапляння ракети у повітряний простір відбулося буквально через 27 годин після того, як було отримане повідомлення про необхідність реалізації цієї задачі. Варто зауважити, що саме в першому пусковому вікні було повністю здійснено процедуру.

Реалізація місії відбулася абсолютно на всіх етапах після того, як виконали запуск ракети Alpha. На практиці вдалося перевірити роботу режиму MECO, при якому двигун вимикають на першій ступені. Саме під час виконання цієї місії ракета змогла вивести супутник під назвою Millennium Space Systems на орбіту.

Та задача, яка покладалася на запуск, була реалізована повною мірою. Пуск ракети дав можливість зрозуміти, наскільки швидко ракета зможе вивести супутник на власну орбіту при загрозі національної безпеки.

Перший запуск ракети Alpha

За київським часом перший запуск ракети було зафіксовано о 04:59 ранку 3 вересня 2021 року. Космічний об’єкт Alpha запустили досить вдало, але через декілька хвилин після старту місію перервали. Причина, яку вказав засновник Firefly Aerospace, полягала в тому, що в одному із чотирьох діючих двигунів відбувся процес закривання клапана вже на 15 секунді польоту. При роботі 3 двигунів ракета протягом 145 секунд почала стрімко набирати власну швидкість. Було зафіксовано зміну траєкторії руху у той час, коли вона стала надзвуковою. Зі сторони працівників ЦУП (Центру з управління польотом) було надано повідомлення про штатне переривання місії.

Максим Поляков зазначав, що такий запуск ракети все одно можна віднести до успішних. Варто виділити особливість, пов'язану з тим, що цьому космічному об’єкту все ж таки вдалося відірватись від поверхні Землі та долетіти до тієї висоти, де звичайна швидкість переходить у надзвукову. Якщо розглядати нинішній час, то виділити хоча б одну аерокосмічну компанію, якій вдалося досягти таких успіхів при реалізації місії, неможливо.

Для того, щоб повернути діяльність компанії до нормального стану, український підприємець Макс Поляков мав певні ресурси. В результаті вдалось відновити роботу компанії та здійснити вдалий запуск ракети. На сьогодні складно сказати про фінансові вкладення, але можна зауважити, що сума таких інвестицій складає не менше ніж 100 мільйонів доларів. Наявність представленого розміру фінансових вкладень дала можливість повністю зосередитись на вирішенні різноманітних технічних проблем. Варто зауважити, що конструктивно ракета була змінена, що суттєво покращило показники її вантажопідйомності. Саме друга версія на сьогодні може підіймати у повітряний простір близько 1 тони вантажу. Це все відбувається в той час, коли вартість одного запуску ракети знаходиться в межах 15 мільйонів доларів.

Максим Поляков став засновником компанії Firefly Aerospace та врятував її на межі банкрутства. Він багато вклав у це підприємство, але зараз не знаходиться на посаді керівника.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ