Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Світовий банк: глобальна економіка повертається до зростання

Світова економіка переживає переломний момент, заявили у Світовому банку, водночас прогнозуючи суттєве зростання у 2014 році.

У щорічній доповіді організації йдеться про те, що багаті країни, як виглядає, нарешті повернулися до зростання після фінансової кризи.

Як очікують, це також пришвидчить темпи зростання економік, що розвиваються.

Але у Світовому банку попередили, що перспективи зростання можуть залежати від заходів стимулювання економіки у США.

Федеральна резервна система США вже почала згортати свою щомісячну програму із купівлі облігацій, раніше заплановану на рівні 85 мільярдів доларів на місяць.

Є побоювання, що це може спричинити збільшення глобальних відсоткових ставок, що своєю чергою може вплинути на потік грошей до і з країн, які розвиваються, а також послабити стабільність міжнародних фінансових ринків.

У підсумку, наголосили у Світовому банку, перед деякими країнами, що розвиваються, може постати загроза кризи.

"Схоже, що зростання посилюється як у країнах із високим рівнем доходів, так і в тих, що розвиваються, але ризики погіршення ситуації продовжують загрожувати відновленню світової економіки", - сказав голова Світового банку Джим Йон Кім.

"Продуктивність розвинених економік набирає обертів, і це мусить підтримати високі темпи зростання у країнах, що розвиваються, впродовж найближчих місяців. Проте для прискорення зменшення рівня бідності, країни, які розвиваються, повинні ухвалити структурні реформи, що сприятимуть створенню нових робочих місць, посиленню фінансових систем, і зміцнять соціальний захист", - додав він.

За прогнозами банку, світовий ВВП цього року зросте на 3,2% - проти 2,4% у 2013-му, при цьому зростання більшою мірою стосуватиметься розвинених країн.

Країни, що розвиваються, покращать свої показники на 5,3% (у 2013-му зростання становило 4,8%).

Світовий банк оцінює падіння української економіки у 2013 році у 1,1%.

У жовтні банк прогнозував країні нульове зростання.

Новий прогноз відповідає так званому песимістичному сценарію розвитку економіки України, про який експерти банку говорили в жовтні 2013 року.

Водночас Світовий банк зберіг свій жовтневий прогноз на 2014 рік, згідно з яким українська економіка зросте на 2%.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ